Aşıda tedarik sorunu

Tedarikte yaşanan sorunlar nedeniyle vatandaş Sinovac aşısı için randevu alamıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 8 milyon doz Sinovac aşısı kaldığını söyledi. Çin'den planların aşıların gelmediğini belirten Koca, bunun Çin'in aşıları kendi ülkesi için kullanmasından kaynaklandığını" ifade etti.

Aşıda tedarik sorunu

Aşı sırası gelen vatandaşlar Çin aşısı Sinovac için randevu alamıyor. Onun yerine Alman aşısı Biontech önerilse de vatandaşın tercihi Sinovac'tan yana oluyor.

Sinovac için en erken randevu 3 Mayıs'a veriliyor. Bu da aşılama takviminin aksamasına neden oluyor. Çünkü toplumun büyük çoğunluğunun Haziran ayının sonuna kadar aşılanması planlanıyordu.

Cumhuriyet'e konuşan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Başkanı Dr. Gürsel Özer, Biontech aşısı yaptırılabildiğini ancak Sinovac aşısı yaptırılamadığını belirtti.

Özer, "Ya aşı lojistiğinde bir problem var ya elimizde şu ve bizim yaptığımız Sinovac aşısı yok" dedi.

Yaşanan sorun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya soruldu.

Koca 8 milyon doz aşı kaldığını belirtti:

- Şu ana kadar elimizde 28 milyon doza yakın bir aşı var. Bunun 20 milyonu vatandaşlarımıza yapıldı. Elimizde 8 milyon doz aşı kaldı. Bu sebeple aşılanma yaşını 55’e indirdik.

Koca, sorunun firmanın üretiminden değil Çin'in iç tedarikinden kaynaklandığını söyledi:

- Sinovac firması taahhüt ettiği takvime ne yazık ki uymuyor. Nisan ayı içerisinde 100 milyon aşının gelmesi gerekiyordu, yollayamadılar. Bu firmanın üretim eksikliğinden değil Çin hükümetinin üretilen aşıları kendi ülkesi için kullanmasından kaynaklanıyor.

Öte yandan ilk randevu alanlar zorlansa da 2 .doz aşısını olmak isteyenler hiçbir sorun yaşamadan aşılarını olabiliyor.

# çin # aşı # sendika # BioNTech # CoronaVac # sinovac # tedarik # aşılama # lojistik # çin aşısı # doz # aile hekimi # aşı tedariki