Bir Zamanlar Kıbrıs dizisinde tepki çeken hatalar

TRT 1 ekranlarında izleyiciyle buluşan Bir Zamanlar Kıbrıs dizisi son bölümlerinde dikkat çeken hatalarla gündeme geldi. Dizideki bazı sahneler ve konunun işlenişiyle ilgili, Kıbrıs Milli Koordinasyon Komitesi Başkanı Yakan Cumalıoğlu'ndan tepki geldi.

Bir Zamanlar Kıbrıs dizisinde tepki çeken hatalar

TRT 1 ekranlarında yayınlanan ve 1963 yılında, Kıbrıs'ta, Kıbrıs Türkleri'nin Rumlar tarafından gördüğü vahşeti gözler önüne seren Bir Zamanlar Kıbrıs dizisi izleyiciler tarafından büyük ilgi görmüştü.

4 bölümü geride kalan dizi tarihi gerçekleri yansıtmasıyla büyük takdir toplarken, son bölümlerinde senaryosundaki yanlışlarla gündeme geldi.

SOMSON DENKTAŞ'I KOVALAMIŞ

Rumların Türk halkına uyguladığı vahşet ve barbarlık açısından gerçekleri ekranlara getiren Bir Zamanlar Kıbrıs dizisi, Samson karakteri ve Rauf Denktaş arasında yaşanılmış gibi gösteren sahnelerden ötürü tepki çekti.

Dizide Samson karakterinin Türk bir sevgilisi varmış ve sevgilisi tarafından ihanete uğradığı gerekçesiyle Türk düşmanı olmuş şeklinde gösterimi gerçek dışı olması sebebiyle tepkiyle karşılandı.

Dizide ayrıca Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş'ın Rumlar karşısında aciz, panik içinde ve liderlik sergileyemeyen kişiler olarak gösterilmesi de tepkiye sebep oldu.

Dizide ayrıca Samson'ın Rauf Denktaş'ı kovaladığı sahnede gerçek olmaması sebebiyle izleyicilerin tepkisini çekti.

TÜRK MUKAVEMET TEŞKİLATI'NDAN BAHSEDİLMEDİ

Dizide tepki çeken bir diğer nokta da Kıbrıs'ta 1 Ağustos 1958'de EOKA terör örgütü ile mücadele etmek için kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı'ndan (TMT) henüz söz edilmemesi.

KIBRIS MİLLİ KOORDİNASYON KOMİTESİNDEN TEPKİ

Bir Zamanlar Kıbrıs dizisindeki söz konusu hatalarla ilgili Kıbrıs Milli Koordinasyon Komitesi Başkanı Yakan Cumalıoğlu'ndan tepki geldi.

Kıbrıs Millli Koordinasyon Komitesi'nden Saygıdeğer Halkımıza Duyurulur başlığıyla bir yazı yayımlayan Yakan Cumalıoğlu, dizi hakkında aydınlatılması gereken hususlar olduğunu dile getirdi.

Yakan Cumalıoğlu yayımladığı yazıda şu ifadeleri kullandı:

- Bu dizi geçmişte yaşananları gerçekçi bir anlatımla göstermeye çalışıyorsa, samimi olarak söyleyebiliriz ki senaryoda büyük yanlışlar mevcuttur. Senaryoyu kaleme alanların hali hazırda hayatta olup yaşı 70 ve üstünde olup da o günleri yaşamış kişilerden bir bilgi alması gerekirdi.

- Yok, aksine bir düşünce ile yola çıkılmışsa bu büyük bir ayıptır. Eğer sıradan bir macera filmi havasında çekilip rambovari kahramanlar türeterek film bu kurguda sürdürülmek isteniyorsa bu film Kıbrıs Milli Davası’na hizmet etmez, bilakis yaşanan gerçekleri tahrif edip zarar verecektir.

- Filmin 2. Bölümü dâhil liderlerimiz Dr. Fazıl Küçük ve R.Rauf Denktaş’ın acziyet içinde gösterilmesi yanlıştır. Rambo özentisi bir şahsın lider Denktaş’a ayar vermesi şeklindeki sahne ise bir fiyaskodur.

- ''Bir Zamanlar Kıbrıs'' diyorsak o Kıbrıs’ta bir destan yazılmıştır. O destan münferit şahıslar, Rambo kılıklı kişiler eliyle değil; ben, sen, o yok; biz varız diyebilen ruhu bedenine yerleştirmiş kahraman Kıbrıs Türk Mücahidi'nin topluca yazdığı bir destandır.

- Bu hassasiyete uygun bir dizi seyretmek arzusuyla başta efsanevi liderlerimiz Dr. Fazıl Küçük ve KKTC Cumhurbaşkanımız R.Rauf Denktaş’ı rahmetle anıyoruz.

# tepki # trt 1 # sahne # Devrim Saltoğlu # bir zamanlar kıbrıs # TMT # eoka # EOKA terör örgütü # Bir Zamanlar Kıbrıs senaryo # Bir Zamanlar Kıbrıs hangi gün # Bir Zamanlar Kıbrıs yeni bölüm # Bir Zamanlar Kıbrıs bölümleri # Bir Zamanlar Kıbrıs izle # Bir Zamanlar Kıbrıs son bölüm # bir zamanlar kıbrıs rauf denktaş # konu # Bir Zamanlar Kıbrıs konusu # Bir Zamanlar Kıbrıs dizisi konusu # Bir Zamanlar Kıbrıs tepki # TRT 1 Bir Zamanlar Kıbrıs # Bir Zamanlar Kıbrıs Ahmet Kural # Bir Zamanlar Kıbrıs Pelin Karahan # Bir Zamanlar Kıbrıs TRT 1 # Bir Zamanlar Kıbrıs Gülper Özdemir # devrim saltoğlu kimdir # bir zamanlar kıbrıs devrim saltoğlu