Sıcaklıkların arttı orman yangınları çoğaldı

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, yangın tehlikesini artırıyor. Son bir hafta içinde birçok ilimizde orman yangınları çıktı. Onlarca hektar ormanlık alan zarar gördü. Uzmanlar, söndürme değil, önleme öncelikli tedbirlerin alınmasına dikkat çekiyor.

Sıcaklıkların arttı orman yangınları çoğaldı

İstatistiklere göre, her sene bine yakın yangın çıkıyor. Bu yangınlarda 10 binlerce hektarormanlık alanzarar görüyor. Yangınların neredeyse tamamına yakını, ne yazık ki insan kaynaklı. Uzmanlara göre o nedenle çözüm de insan odaklı…

Peki ne yapılmalı? Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, Ulusal Kanal'a anlattı:

- Orman yangınları yönetiminde başarılı olmak istiyorsak,

Hava sıcaklıkları giderek artıyor. Bu durum orman yangını tehlikesini de büyütüyor. Son bir hafta içinde Antalya, Adana, Eskişehir, Kastamonu ve daha birçok ilimizde orman yangınları çıktı. Onlarca hektar ormanlık alan zarar gördü.

- Yanacak ince malzemenin olmadığı bir yerde, Neyişçi, salgının insanlığa doğaya çıkmayı ve doğayla bütünleşmeyi öğrettiğini söyledi. İnsanların doğa ile bağlarının kuvvetlendirilmesinin orman yangınlarını önleme açısından önemli olduğunu belirtti.

# orman yangınları # tehlike # ormanlık alan # zarar # hektar # Tuncay Neyişçi