Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye karşıtı raporuna Dışişlerinden tepki

Avrupa Parlamentosu, Türkiye karşıtı yeni bir rapora imza attı. 1915 olaylarının "soykırım" olarak kabul edilmesini önerdi. Raporda, Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyelik müzakerelerinin askıya alınması istendi. Dışişleri Bakanlığı’ndan skandal rapora tepki geldi.

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye karşıtı raporuna Dışişlerinden tepki

AvrupaParlamentosu, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini askıya alması çağrısında bulunan raporu 64 hayır oyuna karşılık 480 evet oyu ile kabul etti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt gecikmedi.

Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye-AB ilişkilerini yeniden canlandırmaya yönelik çaba harcanan bir dönemde, nesnellikten uzak tavsiye kararının kabul edilmesi mümkün değildir" ifadelerini kullandı:

- İnsan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, yönetim yapısı ve siyasi partilere ilişkin gerçek dışı iddialar içeren, ülkemizin etkin, çözüm odaklı, insani ve girişimci dış politikasını tehdit olarak gören, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında tamamen haksız, yanlı Yunan ve Rum tezlerini yansıtan ve 1915 olaylarına ilişkin tek taraflı tutarsız Ermeni anlatılarına dayanan ön yargılı bu yazımı reddediyoruz.

Açıklamada ayrıca AB üyeliğinin, Türkiye için stratejik bir hedef olduğu ve bu hedef doğrultusunda çalışmaların süreceği belirtildi.

Avrupa Parlamentosunca kabul edilen değişiklik önergesiyle Türkiye’nin 1915 olaylarını "soykırım" olarak kabul etmesi çağrısında bulunuldu. Dışişleri bu çağrıya da tepki gösterdi:

- AB’ye aday ülke olarak AP’den beklentimiz, Türkiye aleyhindeki temelsiz iddiaların ve körü körüne suçlamaların zemin bulduğu platform olmak yerine, Türkiye ile ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği ile ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine ne şekilde katkı sağlanabileceğine yönelik yapıcı çalışmalar yürütmesidir.

# türkiye # türk # ege # doğu akdeniz # avrupa # avrupa birliği # ab # parlamento # rapor # dışişleri bakanlığı # ap