ŞİÖ Zirvesi'nin oturumunun ardından bildirge yayınlandı

Çin'in Çingdao kentinde düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nin oturumunun ardından bir bildirge yayınlandı. Bildirgede, "ihtilaflar siyasi ve diplomatik yollarla çözülmeli" vurgusu yapıldı.

Çin'in Çingdao kentinde düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi yayınlanan bildirgeyle sona erdi. Bildirge metninde, "üye ülkeler, dünyanın çeşitli bölgelerindeki ihtilafların, uluslararası hukukun temel norm ve ilkeleri çerçevesinde siyasi ve diplomatik yollarla çözümünden yanalar" denildi.

Afganistan, Suriye ve İran'daki gelişmelerde "kapsamlı ortak eylem planının uygulanması" konusu ele alındı. Kore yarımadası'ndaki durum da masadaydı.

Afganistan'da "terörizm, aşırıcılık ve uyuşturucu suçlarıyla mücadeleye yönelik hükümetin çabalarının desteklendiği" ifade edildi.

Suriye'nin bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün korunması vurgulandı. Kapsayıcı siyasi sürecin uygulanması gerekliliği belirtildi.

İran ile imzalanan nükleer programın önemi vurgulandı.

Kore Yarımadası'ndaki durumun sadece siyasi-diplomatik diyalog ve istişareler yoluyla çözülmesinden yana olunduğunun altı çizildi.

ulusal.com.tr

# iran # suriye # Afganistan # Şanghay # Çingdao # Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi