Torba Yasa komisyondan geçti

Torba kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti. Kanunda çok sayıda konuda düzenleme bulunuyor.

Torba Yasa komisyondan geçti

Düzenlemelere göre, sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık alanlar ile sigortalı bir işte çalışanlar, nafaka bağlananlar hariç olmak üzere, muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe aylık bağlanacak.

Torbadaki bir düzenleme de sosyal yardımlarla ilgili. Buna göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca belirlenen sosyal yardımlardan yararlanan kişileri istihdam eden işverenlere sigorta primi desteği verilecek. Yardım alanların özel sektörde işe başlaması halinde sigorta primleri bir yıl süre boyunca Bakanlık tarafından karşılanacak.

Düzenlemeler arasında işçi ve kamu sendikalarını ilgilendiren yasalar da mevcut...

EMEK CEHPESİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER

* Kamu görevlileri sendikaları ve konfederasyonlar, nakit mevcutlarının yüzde 10'unu aşmamak şartıyla şehit yakınları ile gazilere ayni ve nakdi yardımda bulunabilecek.

* İşçi sendikaları ile konfederasyonlar yönetim kurulu kararıyla ve nakit mevcudunun yüzde 10'unu aşmamak şartıyla yurt içi ve yurt dışındaki doğal afet bölgelerine konut, eğitim ve sağlık tesisleri kurulması için nakdi yardım yapabilecek.

Diğer düzenlemeler ise şöyle:

* 15 bin polis ve 2 bin 610 sosyal güvenlik denetmeni kadrosu ihdas edilecek.

* 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası prim borcu olan kişilerin borçları silinecek.

* Turizm işletmelerinin borçları ertelenecek.

* Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği destansı mücadele ile büyük kahramanlık gösteren Şanlıurfa iline İstiklal Madalyası verilecek.

* Kanal İstanbul ve diğer su yolları kanuni statü kazanacak. Su yolu çevresinde Hazine ve özel idareye ait arazi ve arsaları, kamu yararı nedeniyle belediye ile özer idarecilerce satılamayacak.

ulusalkanal.com.tr

# torba yasa # komisyondan geçti