USMER'den Seyfettin Aziz Çalıştayı

USMER, Sincang Uygur Özer Bölgesi'nin ilk Başkanı Seyfettin Aziz konu başlığında yarın saat 14.00'te Teori Dergisinin Youtube kanalında Çalıştay düzenleyecek.

USMER'den Seyfettin Aziz Çalıştayı

USMER, Sincang Uygur Özer Bölgesi'nin ilk Başkanı Sefettin Aziz konu başlığında çalıştay düzenleyecek.

Çalıştayda 12 Mart 2021 saat 14.00'te Teori Dergisi'nin Youtube kanalında canlı yayınlanacak.

YÖNETEN:

Adnan Akfırat, Vatan Partisi Çin Temsilcisi, Çin İş Geliştirme ve Dostluk Derneği (Türk-Çin İş Der) Başkanı

KONUŞMACILAR:

Rukiye Aziz,CRI Türkçe Bölüm eski Müdürü, Uygurcadan Türkçeye çevirmen

Tunca Arslan, Kaynak Yayınları Genel Yayın Yönetmeni

Nazım Topçu, Vatan Partisi eski Çin Temsilcisi, Satuk Buğra han kitabının editörlerinden

Serdar Yurtçiçek, Pekin Ekonomi ve İşletme Üniversitesi Doktora öğrencisi

Teori Dergisinin Youtube hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

SEYFETTİN AZİZ KİMDİR?

12 Mart 1915’teXinjiang’ınAtruş şehrine bağlı Vakvak köyünde dünyaya gelen Seyfettin Aziz, 1935-1937 arasında SSCB’nin TaşkentOrta Asya Üniversitesi’nde öğrenim görmüş. Öğrenimi bitince ülkesine dönen ve 1944’te İli, Çevçek ve Altay bölgelerinde başlayan milliyetçi harekete katılan Aziz, 1944’te Sovyetler Birliği desteğiyle kurulan Doğu Türkistan Cumhuriyeti geçici hükümetinde Eğitim Genel Müdürlüğü yapmış. Ekim 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşu ilan edilen platformda bulunmak üzere Mao Zedung tarafından özel olarak davet edilen Uygur temsilci. Seyfettin Aziz, Devrim sonrasında Merkezi Hükümet üyeliği ve Merkezi Milliyetler Komitesi Başkan Yardımcılığı görevlerine atanmış. 18 yıl Uygur Özerk Bakanlığı ve 6 yıl ÇKPSinciang Parti Sekreterliği’ni yürüten Seyfettin Aziz, 1 Ekim 1955’te, Çin Halk Cumhuriyeti’nin altıncı kuruluş yıldönümünü ve Sinciang Uygur Özerk Bölgesi’nin kuruluşunun Üçüncü yılını kutlamak için düzenlenen mitingde 60 bin kişinin karşısında yaptığı konuşma tarihe geçmiş.

Çin Ulusal Halk Meclisi’nin ilk 7 döneminde milletvekili ve Çin Ulusal Halk Meclisi Başkan Yardımcılığı (1993-1998)gibi çok önemli görevlerde de bulunan Aziz’e, 1955’te Çin Halk Kurtuluş Ordusu tarafından korgeneral rütbesi ve kurtuluş madalyası verilmiş. 1972’de Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu’na seçilen Seyfettin Aziz, 1978 yılına kadar Parti’ninen üst düzey 26 önderinden biri olmuş.

Seyfettin Aziz’in siyaset ve devlet yönetimi alanlarındaki bu parlak başarılarının yanında, sanat alanında da çok önemli çalışmaları söz konusu. Çin Ulusal Yazarlar Birliği Başkan Yardımcılığı yapan Aziz, özyaşamsal nitelikler taşıyan ‘Ömür Destanı’ adlı bir romana ve Uygur tarihine dönük birer klasik yapıt olan ‘Satuk Buğra Han’ ile ‘TianshanKartalı’na imza atmış. Bilimsel çalışması ‘12 Makam Üzerine’; hikâyeler külliyatı ‘Evliya Ata’; binden fazla şiirini içeren ‘Fırtına Şarkısı’, ‘Hayatın Şarkısı’, ‘Parlak Yıllar’ şiir kitapları da bulunan Seyfettin Aziz, 1995’teBeijing’de Uygur Tarihi ve Kültürünü Araştırma Derneği’ni kurmuş.

24 Kasım 2003’te yaşamını yitiren Seyfettin Aziz, Çin vatandaşı Uygurların en seçkin siyaset, kültür ve edebiyat şahsiyetidir.

# çin # Teori Dergisi # altay # konferans # youtube # taşkent # temsilci # çalıştay # orta asya # USMER # Tunca Arslan # seyfettin aziz # Uygurca