Türkiye'nin Kovid-19 ile mücadelesinde ilk yıl geride kaldı

Türkiye'nin Kovid-19'la mücadelesinde birinci yıl geride kaldı. Türkiye'de ilk vaka Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart günü açıklandı. Bakanlık hemen harekete geçti, peş peşe salgın tedbirleri alındı.

Türkiye'nin Kovid-19 ile mücadelesinde ilk yıl geride kaldı

Türkiye 1 yıldır Kovid-19 virüsüne karşı mücadele ediyor.

Tüm dünyayı alarma geçiren Kovid-19 sürecinde Türkiye'nin planlı programlı çalışmaları örnek oldu. Sağlık emekçilerinden güvenlik güçlerine herkez büyük bir seferberliği içine girdi.

Türkiye'de ilk vakaSağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart günü açıklandı. Salgının seyrinin düşürülmesi için hemen harekete geçildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından Bilim Kurulu oluşturuldu. Vakalar an be an izlendi. Hastene dolululuk oranları takip edildi. Salgınla ilgili bütün bilgiler ortaya konuldu.

Ayrıca Türkiye ücretsiz yaptığı Kovid-19 testleriyle dünyaya da büyük bir fark artmış oldu. Kamucu anlayışla yürütülen mücadelede yoğun bakım dahil bütün masraflar devlet tarafından karşılandı.

Ülkedeki virüse bağlı ilk ölüm ise 15 Martta yaşanması üzerine tedbirler daha da arttırıldı. 10 Nisan'da paylaşılan verilere göre 28 bin vaka ile İstanbul en çok vakanın olduğu şehir olurken onu sırasıyla İzmir, Ankara, Kocaeli ve Konya takip etti.

Salgının yayılım hızını düşürmek ve insanlar arasında sosyal mesafeyi korumak için ilk olarak 65 yaş ve üstü kişilere sokağa çıkma yasağı uygulandı. Birçok ülkeye uçuşlar iptal edildi.

Ülkede ilk, orta ve liselerde eğitim-öğretim askıya alınırken, bütün üniversitelerde bahar dönemi dersleri iptal edilerek sınavlar ertelendi.Bulaşın kontrol altına alınması için yüzlerce yerleşim yeri, köy ve kasaba karantinaya alındı.

Kamuya açık alanlar camiler, restoranlar, kafeler ve daha birçok yer bir süre halka kapatıldı. Bu tür mekanlar 11 Mayıs'ta faaliyete geçti. Temmuz ayında kademeli olarak normalleşme süreci başladı. Vakaların tırmanışa geçmesiyle Kasım ayında 2 .kez kısıtlama kararları alındı. Yeme-içme yerleri gel-al ve paket servise geçti.1 Mart itibariyle tekrar normalleşme süreci başladı.

30 Aralıkta Sinovac tarafından üretilen CoronaVac aşısının ilk partisi Türkiye'ye getirildi. Yerli aşının üretimin de hız verildi. Kayseri Erciyes Üniveristesi'nde üretimi devam eden aşı öne çıktı. Faz 1 süreci biten aşının Faz 2 süreci hala devam ediyor. Türkiye genelinde 15'i aşkın aşının üretim çalışmaları da sürüyor.

# hastane # türkiye # koronavirüs # Kovid19 # vaka # aşı # sağlık bakanlığı # fahrettin koca # tedbir # tedavi # erciyes üniversitesi # kısıtlama # FAZ2 # CoronaVac # sinovac # Bilim Kurulu # aşı çalışmaları # ücretsiz aşı