Dünyanın ekonomik ağırlık merkezi Asya'ya kayıyor

Euler Hermes ekonomistleri, dünyanın ekonomik ağırlık merkezini hesapladı. Hesaplamalara göre merkez, Kovid-19 krizi öncesi öngörülenden 1,4 kat daha hızlı bir şekilde Asya'ya doğru kayıyor.

Dünyanın ekonomik ağırlık merkezi Asya'ya kayıyor

Küresel ekonomik güç dengesi değişti. Gelişmiş ekonomiler 2000 yılında küresel gayri safi hasılanın yaklaşık yüzde 80'ini temsil ediyordu. Bu oran 2019 yılında yaklaşık yüzde 60'a geriledi. Söz konusu 20 puanlık düşüşün 8'ini Asya-Pasifik bölgesi kaptı.

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes, küresel ekonomideki bu değişimin hızını ve Kovid-19 krizinin buna etkisini anlamak için, dünyanın ekonomik ağırlık merkezinin konumunu hesapladı. Hesaplamalara göre, dünyanın ekonomik ağırlık merkezi, Kovid-19 krizi öncesi öngörülenden 1,4 kat daha hızlı bir şekilde Asya'ya doğru kayıyor.

Asya-Pasifik bölgesi, salgın sonrasında dünyanın diğer bölgelerine göre daha çabuk toparlanmıştı. İşte bu durumun, önümüzdeki yıllarda dünyanın ekonomik ağırlık merkezinin Asya'ya yönelme sürecine etki edeceği belirtiliyor. Asya ülkelerinde Kovid-19 krizinden önce aynı dönem için öngörülen uzun vadeli büyüme ortalamaları 1,4 kat hızlanacak.

2030'a kadar dünyanın ekonomik ağırlık merkezi, Çin, Hindistan ve Pakistan'ın birleşim yerine yakın olabileceği belirtiliyor. Çin'in gelişmiş ekonomilere göre iki yıl daha kazançlı olabileceği tahmin ediliyor. Bu doğrultuda Çin'in ile ABD’nin GSYH’lerinin 2030 yılında eşitlenmesi bekleniyor. Kovid-19 krizinden önce ise eşitlenmenin 2032’de gerçekleşeceği öngörülüyordu.

# abd # rusya # amerika # koronavirüs # hindistan # çin # ekonomi # Kovid19 # GSYH # pakistan # avrupa # asya # dünya # Asya ekonomisi # salgın # Küresel Ekonomi # AsyaPasifik # küresel güç dengeleri # Küresel güç # Asya ülkeleri # güç dengeleri # gelişmiş ekonomiler