Almanya'da başbakan adayları kozlarını paylaştı

Genel Seçimlere hazırlanan Almanya'da başbakanlar kameralar karşısında tartıştı. Adaylıktaki üç favorinin katıldığı düelloda gündemde Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz'a yönelen vergi kaçakçılı soruşturmalarını engelleme iddiaları da vardı.

Almanya'da başbakan adayları kozlarını paylaştı

Almanya'nın favori başbakanadayları kameralar önünde kozlarını paylaştı.

26 Eylül'de yapılacak genel seçimler öncesi son düzleme girilirken Hıristiyan Demokratlar ile Yeşillerin Başbakan Adayları, Sosyal Demokratların adayı Olaf Scholz'a yüklendi. Üçlü düelloda iktidar partisinin başbakan adayı Armin Laschet ile Yeşiller'in adayı Annalena Baerbock, Olaf Scholz hakkındaki vergi kaçakçılığı iddialarını gündeme taşıdı.

Laschet'in eleştirilerinin merkezinde Maliye Bakanlığı denetimindeki Vergi Operasyon Timi vardı. Federal Gümrük Müdürlüğü'ne bağlı birim, 2017 yılında dönemin Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble tarafından Federal Kriminal Daire'nin sorumluluğundan alınmıştı.

Değişikliğin ardından yaşanan personel sıkıntılarından dolayı birçok ihbarın geç bildirilmesi karşısında Osnabrück Savcılığı soruşturma yürüyor. Soruşturma kapsamında ilk arama, 2020 yılında Operasyon Timi'nin merkezinde yapılırken, perşembe günü soruşturmayı derinleştirmek amacıyla Maliye ve Adalet Bakanlıkları da arandı.

Önceki hafta Scholz, yapılan aramları ''sorular yazılı olarak da iletilebilirdi'' sözleriyle eleştirirken, Laschet ise bakanlıkta yapılan araştırma karşısında Scholz'u sorumluluk üstlenmemekle eleştirdi. Scholz ise Laschet'i, kamuoyunu yanıltmakla eleştirdi.

Scholz'a yönelik iddialar bununla da bitmedi. Wirecard finans hizmetleri şirketinin iflası konusunda da Hıristiyan Demokrat Aday Laschet, Scholz'u sorumluluğa çağırdı. Yeşiller'in adayı Annalena Baerbock ise Sosyal Demokratların Başbakan adayını, Hamburglu Warburg Bankası'nın vergi kaçakçılığı iddiaları hakkında Maliye Komisyonu'nda kendisi hakkında hazırlanan raporu açıklamamakla eleştirdi.

Pazar günkü düellonun ardından Almanya, genel seçimlerde son düzleme girmiş durumda. Yayınlanan anketlerde her iki düelloyu da başarıyla geçen Sosyal Demokrat Aday Olaf Scholz, favori olarak gösteriliyor. Scholz'un partisi SPD de anketlerde birinci durumda. Buna göre Sosyal Demokratların oy oranı yüzde 26 olurken Merkel'in partisi rakibi Hıristiyan Demokratlar'ın oyu, SPD'nin 5 puan gerisinde.

# soruşturma # almanya # aday # Başbakan # seçim # Yeşiller # sosyal demokrat # spd # scholz # yeşiller partisi # Hıristiyan Demokratlar # almanya seçim # Laschet