Liseli mucit Kerem Bayhan'dan aktif güvenlik sistemi

Hepimiz her gün televizyonda, gazetede hatta bazen yollarda birçok trafik kazasına şahitlik ediyoruz. Ancak o bu kazalara seyirci olmak yerine nasıl bir çözüm üretebilirim diye uğraştı. Kamyonlara arkadan çarpan otomobillerdeki can kayıpları lise öğrencisi Kerem Bayhan’ı mucit yaptı, bu konuda bir proje hazırladı. Genç mucit, geliştirdiği aktif güvenlik sistemiyle bu tip kazalarda can kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyor.

Liseli mucit Kerem Bayhan'dan aktif güvenlik sistemi

Televizyonda izlediği trafik kazalarında yaşanan can kayıpları onu oldukça yaraladı. Bu konuda "bir şeyler yapılmalı" diyerek kolları sıvadı.

Kamyonlara arkadan çarpan otomobillerdeki can kayıpları lise öğrencisi Kerem Bayhan’ı mucit yaptı. Geliştirdiği projesiyle bu tip kazalarda can kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyor.

Kerem Bayhan, Galatasaray Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi. İzmit Bilim ve Sanat Merkezi'nde de eğitim görüyor. Otomobillerin kaput kısmına uygulanabilecek mekanizmayla kaza şiddetini hafifletecek sistemi geliştirdi.

Bayhan projesiyle, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun düzenlediği yarışmada, Marmara 1'incisi ve Türkiye 2'ncisi oldu. Projesi ayrıca, Türkiye'yi uluslararası bilimsel araştırma fuarında temsil etmek üzere TÜBİTAK tarafından seçildi.

Kerem Bayhan, 16-21 Mayıs'ta düzenlenen yarışmada "Büyük Ödül Kategorisinde" makine mühendisliği alanında dünya 4'üncüsü oldu. Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı Özel Ödül Organizasyonlarından Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü tarafından ise dünya 1'incisi seçildi. 4 yıl boyunca karşılıksız burs almaya hak kazanan Bayhan, yaşıtlarına önerilerde bulundu.

# açıklama # trafik kazası # proje # gündem # otomobil # izmit # çözüm # makine mühendisliği # galatasaray lisesi # seyirci # sanat merkezi # mucit