TBMM'nin gündemi: Askerlik sistemi, nafaka ve yargı

Yerel seçimler nedeniyle çalışmalarına ara veren TBMM, 9 Nisan salı günü çalışmalarına devam edecek. Milletvekillerini yoğun bir mesai bekliyor. Ekonomik paketler, yargı paketi, nafaka ve bedelli askerlik düzenlemeleri Genel Kurul’un öncelikli gündem maddeleri olacak

Yerel seçimler nedeniyle çalışmalarına yaklaşık 1,5 ay ara veren TBMM, yarım kalan mesaisine 9 Nisan salı günü kaldığı yerden devam edecek.

24 Şubat'tan bu yana yerel seçime odaklanan milletvekillerini, ekonomik paketler, yargı paketi, bedelli askerlik ve nafaka süresinin kısıtlanması gibi düzenlemeler bekliyor.

Bedelli askerliği kalıcı hale getirilecek Yeni askerlik sistemi Genel Kurulun öncelikle ele alacağı düzenlemelerden biri olacak. Düzenleme 21 günlük askerlik süresinin ardından isteyenlere 6 ay askerlik yaptıktan sonra terhis olmayı, isteyenlere ise maaşlı olmak üzere 6 ay daha askerliğe devam etme imkanı sunuyor.

Görüşülecek konulardan bir diğeri son dönemlerin sıkça tartışılan nafaka olacak. MHP'nin nafakayı 5 yıl süre ile sınırlandıran yasa tasarısını TBMM'ye sunması bekleniyor.

Meclisgündemine ekonomik paket olarak getirilmesi planlanan düzenlemeler arasında; Vergi reformu, kıdem tazminatı fonu ve gıda fiyatlarının kontrol altına alınmasını hedefleyen hal yasası da bulunuyor.

Yaklaşık 1.6 milyon memurun gözü kulağı ise 3bin 600 ek gösterge düzenlemesinde olacak. Düzenleme kabul edilirse emekli maaş ve ikramiyelerinde artış olacak.

Yargı Reformu paketi de Meclis’in mesaisini oluşturacak konular arasında.

Pakete göre, Ceza İnfaz Kanunu'nda değişiklik öngören düzenleme yasalaşabilir. Getirilecek yeni sistemde, cezanın ağırlığına göre hükümlünün cezaevinde kalacağı süre artacak.

Milletvekillerinin Meclis çalışmalarına etkin bir şekilde katılmaları için yerel seçimlere ilişkin itiraz süreçlerinin sona ermesi önem taşıyor. Vekillerin büyük kısmı kritik seçim bölgelerinde oy sayımlarını ve itiraz süreçlerini takip ediyor.

# tbmm # meclis # gündem # bedelli askerlik # yargı # salı # askerlik sistemi # nafaka