Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AB'ye sağduyu çağrısı: ''AB içine düştüğü stratejik körlükten bir an önce kurtulmalı''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz Çalıştayı'nda konuştu. Türkiye'yi yaptırımla tehdit eden Avrupa'ya "AB içine düştüğü stratejik körlükten bir an önce kurtulmalı" dedi. Cumhurbaşkanı çözüm için yapıcı çağrısını yineledi. Akdeniz'in kıyıdaş ülkelerini, KKTC'nin de katılacağı bir konferansta bir araya gelmeye çağırdı. Aynı Çalıştayda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Avrupa Birliği'ni Türkiye ile ilişkiler konusunda karar vermeye davet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AB'ye sağduyu çağrısı: ''AB içine düştüğü stratejik körlükten bir an önce kurtulmalı''

Doğu Akdeniz'deki en uzun kıyı şeridine sahip Türkiye, hak ve menfaatlerini korumakta kararlı.

Uluslararası Üniversiteler Konseyi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliğinde Doğu Akdeniz Çalıştayı düzenlendi. 10-11 Aralık tarihlerinde yapılacak Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesi üye ülkelere mesajlar verildi.

Çalıştay Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması ile açıldı. Türkiye'yi yaptırım ile tehdit eden Avrupa'ya "sağduyu" çağrısı yapan Erdoğan, kıyıdaş ülkelere masaya oturma teklifini yineledi:

-AB, içine düştüğü stratejik körlükten bir an önce kurtulmalı, Rum kesimi ve Yunanistan tarafından Doğu Akdeniz’de bir 'koçbaşı' gibi kullanılmasına müsaade etmemelidir.

- Doğu Akdeniz'e kıyıdaş tüm bölge ülkelerinin ve Kıbrıs Türklerinin de yer alacağı bir konferans düzenlenmesi önerimiz halen masada duruyor. muhataplarımızdan Türkiye'nin uzattığı bu eli havada bırakmamalarını bekliyoruz.

- Başta Yunanistan olmak üzere Akdeniz'de komşumuz olan tüm ülkeleri, bu meseleyi 'sıfır toplamlı bir oyun' olarak görmekten vazgeçmeye çağırıyorum.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da mücadelede kararlılık mesajı verirken Ankara'nın uzlaşıdan yana olduğunu vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'yi hedef alan Avrupa'ya "karar verin" diye seslendi.

2020 yılının son Avrupa Birliği zirvesi, 10-11 Aralık tarihlerinde yapılacak. Zirvede, Türkiye ile ilişkiler ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri öncelikli gündem maddesi. Atina ve Fransa'nın kışkırtması ile, Türkiye'ye yönelik yaptırımlar da masaya yatırılacak.

türkiye erdoğan doğu akdeniz ab Akdeniz Üniversitesi çalıştay