Adana'da tarıma mikroplastik tehdidi

Yasak olmasına rağmen, Adana’da birinci sınıf sulak tarım arazilerine kurulan geri dönüşüm fabrikalarından yayılan mikroplastikler, tarıma ciddi zarar veriyor. Bunun yanı sıra tarım faaliyetlerinde kullanılan ve arıtma tesislerinden nehirlere karışan plastikler de toprağın yapısını değiştiriyor. Uzmanlar tarımı tehdit eden Mikroplastik problemine karşı bir an önce önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

Adana'da tarıma mikroplastik tehdidi

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Plastik atık yoluyla toprağa karışan mikroplastikler, uzun vadede bitirme noktasına getirebilir.

Geri dönüşüm fabrikaları, tarımsal alanda kullanılan plastikler ve arıtma tesislerinin tam anlamıyla arıtım yapamaması, tarım arazilerine mikroplastiklerin karışmasına neden olarak ciddi zarar veriyor.

Yasak olmasına rağmen birinci sınıf sulu tarım arazilerine kurulan, geri dönüşüm fabrikaları ise, uzun vadede toprağın yapısını değiştiriyor.

Arkamda geçtiğimiz günlerde 3 gün boyunca yanan geri dönüşüm fabrikasının depo alanını görüyorsunuz. Özellikle tarım arazilerinin yakın çevresine kurulan geri dönüşüm fabrikaları, mikroplastik açısından tarıma ciddi zarar veriyor.

Çukurova Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden, Doç. Dr. Sedat Gündoğdu'ya göre geri dönüşüm faaliyetlerinde denetim ve güvenlik insan sağlığı açısından çok önemli.

Adana’da arıtma tesislerinden, ciddi miktarda mikroplastik suya karışıyor.

Tatlı su ve denizel ekosistemlerdeki plastik kirliliği üzerine çalışmalar yapan Gündoğdu, tarımda seracılık gibi faaliyetlerde kullanılan plastikler konusunda da çiftçileri uyardı.

Küresel iklim değişikliğinin de tarımsal üretime olumsuz etkisine dikkat çeken Gündoğdu, tarım topraklarımızı korumak için erken önlemin önemini vurguladı.

# adana # çukurova # plastik # Çukurova Üniversitesi # Mikroplastik # Sedat Gündoğdu