ABD Riyad'daki Patriotları geri çekti

ABD, Suudi Arabistan'da konuşlu bulunan Patriot ve diğer gelişmiş hava savunma sistemlerini geri çekti. Associated Press'e göre bu hamlenin nedeni Çin ve Rusya. Washington, Pekin ve Moskova ile karşı karşıya gelmekten endişe duyuyor...

ABD Riyad'daki Patriotları geri çekti

Moskova ve Pekin, Washington'u endişelendiriyor. ABD, hava savunma sistemlerini Suudi Arabistan'dan geri çekti.

Haber Associated Press Haber Ajansı'nda yer aldı. ABD'nin, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a 115 kilometre mesafede konuşlu hava savunma sistemlerini ağustos ayının sonlarından itibaren boşaltıldığını belirtildi.

Geri çekilme, uydu görüntülerine yansıdı...

Haberde, hava üssündeki faaliyetler ve araç hareketlerinin devam etmesine rağmen Patriot ve Terminal Yüksek İrtifa Alan Savuna Sistemi'nin bataryalarının boş olduklarına dikkat çekildi.

Çekilmenin nedeni olarak ise Çin ve Rusya gösterildi. ABD, Pekin ve Moskova ile karşı karşıya gelmek istemiyor.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Washington'un Suudi Arabistan'daki bazı hava savunma ekipmanlarının yeniden konuşlandırıldığını kabul etti:

- Savunma Bakanlığımız, ABD'nin ulusal çıkarlarını ve bölgesel ortaklıklarımızı desteklemek içinOrta Doğu'da binlerce askerimizi ve en gelişmiş hava gücümüz ve deniz kabiliyetlerimizden oluşan güçlü imkanlarımızı bulunduruyoruz.

Öte yandan Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, bu adımın ortak mutabakatlar sonucunda gerçekleştirildiği belirtildi. Bakanlık, Suudi Arabistan'ın kara, hava ve deniz sahalarını savunmaya muktedir olduğunu vurguladı.

ABD'nin bu hamlesi'nin Yemen'de bulunan Husilerin Abha kentindeki havalimanına yönelik saldırısında 8 kişinin yaralanmasının ardından gelmesi de dikkat çekti.

# abd # rusya # amerika # çin # suudi arabistan # Patriot # savunma # orta doğu # riyad # Associated Press # husi # savunma sistemi