YSK, referandum iptal başvurusunu reddetti

Yüksek Seçim Kurulu, 16 Nisan halk oylamasına yapılan "İptal" başvurularını reddetti. CHP ve Vatan Partisi'nin yaptığı başvuruları görüşmek üzere toplanan 11 üyeli Yüksek Seçim Kurulu 1'e karşı 10 oyla ret kararı verdi.

Başvurular reddedildi, karar oy çokluğuyla alındı.

Yüksek Seçim Kurulu, CHP ve Vatan Partisi'nden gelen "Seçimler iptal edilsin" başvurusunu görüşmek üzere toplandı.

Seçim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, başvuruların ayrı ayrı oylandığı, 1'e karşı 10 oyla reddetme kararının alındığı belirtildi.

CHP ve Vatan Partisi'nin yanı sıra çok sayıda yurttaş da bireysel başvuru yoluyla seçim sonuçlarına itiraz etmişti.

Tartışmalar milletvekillerinin de gündemindeydi.

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu, "Mühürsüz oylar geçerlidir" kararının gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, seçimlerin iptal edilmesine gerek olmadığı, ihmali bulunan ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulacağı duyuruldu.

CHP'DEN İLK TEPKİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan YSK'nın seçimleri iptal başvurusunu reddetmesini değerlendirdi. Tezcan şöyle konuştu:

"Bu karar kanuna açık bir aykırılıktır, mühürsüz oy pusuluları geçerli denilmiştir. YSK kendini kanun koyucu yerine koymuştur. YSK seçim hilesine fırsat vermiştir. Organize oy hırsızlığı deniliyor buna. Sabah Türkiye'nin her yerinde eksik oy paketleri geldiği söylendi. YSK'ya bildirdik, paketleme hatası dendi. Seçim kanunları hileyi önlemek için düzenlenmiştir. Dışarıda herhangi bir şekilde torbalara girmesini engellemektir. Sabah oy pusulalarının eksik gönderilmesinden sonra pusulalar çalındı, dışarıdan tercih mühürü vuruldu sonra da sandıklara sokuldu. YSK Başkanı filigramlı oy diyor. Ciddi bir meşruiyet sıkıntısıdır. Oy kullananların iradesini tartışılır hale getirmiştir. Bütün hukuk yollarını işleteceğiz bundan sonra. Gerekçeli kararı gördükten sonra ne yapılacağına MYK'miz karar verecektir."

ulusalkanal.com.tr

# chp # vatan partisi # ysk # referandum # yüksek seçim kurulu # İtiraz