Meclis'te Rabia kardeşliği

Mısır'da idam cezasına çarptırılan 529 Müslüman Kardeşler üyesi için AKP, CHP, MHP ve BDP ortak bildiri yayınlandı. Siyasi parti temsilcilerinin ortak imzası bulunan bildiride idam kararları ve insan hakları ihlalleri tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Meclis'te Rabia kardeşliği

Ortadoğu'nun en eski terör örgütlerinden olan Müslüman Kardeşler için Meclis çatısı altındaki partiler harekete geçti. Mısır'da idam cezasına çarptırılan 529 Müslüman Kardeşler örgütü üyesi için Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ortak bildiri yayınladı. Bildiride idam cezası kararlarının derhal durdurulması istendi, Mısır devrimine darbe yakıştırması yapıldı.

Bildiride, "Mısır Arap Cumhuriyeti'nde ilk kez halk tarafından demokratik yolla seçilmiş olan hükümete yönelik 3 Temmuz 2013 tarihinde bir askeri darbe gerçekleştirilmiş ve sonrasında başta yaşam hakkı olmak üzere çok ağır insan hakkı ihlalleri yaşanmıştır. Evrensel hukuka tamamen aykırı ve siyasi olduğu apaçık belli olan idam kararlarını şiddetle kınıyoruz. Öncelikle idam kararlarının infazının derhal durdurulmasını talep ediyoruz." denildi.

İdam kararları 24 Mart 2014 tarihinde alındı. İdam cezasına çarptırılanların 153'ü tutuklu, geri kalanı ise aranıyor. Kararın temyize açık olduğu bildirildi.

Yargılanan bu kişiler, 14 Ağustos günü yaşanan olaylardan ötürü cezalandırıldı. 14 Ağustos'ta Mursi taraftarları 3 Temmuz'da devrilen liderleri için ayaklanmış, olaylar sırasında 500'den fazla kişi ölmüştü.

ulusalkanal.com.tr

# meclis # mısır # idam # İhvan # Rabia