Valinin özerklik planı!

AKP'nin Irak Başbakanı Nuri El Maliki'ye karşı sıkı diyalog içersinde olduğu Musul Valisi Esil Nuceyfi tehlikeli bir açıklama yaptı. IŞİD'in Musul'a kolayca girmesinde pay sahibi olan Vali Nuceyfi, Musul'u Irak'ın birliğinden kopmaya görürecek bir formül ortaya attı. Nuceyfi, Musul'da Irak Merkezi yönetiminden bağımsız olarak "yeni bir silahlı güç" oluşturulmasını önerdi.

IŞİD'in Musul'a çatışmaya girmeden kolayca girmesinde rolü olan Musul Valisi Esil Nuceyfi ülkeyi mezhep temelinde bölecek tehlikeli bir açıklama yaptı. Esil Nuceyfi, Irak Merkezi yönetiminin Musul'a gelmemesi gerektiğine işaret ederek "yeni bir silahlı güç" oluşturulmasını önerdi.

"IŞİD ve Musullu silahlı gruplar arasında bir koordinasyon olduğunu söylemek mümkün. Biz diyoruz ki, krizin çözülmesi için Musul halkından yerel bir güç oluşturulsun. Bunun düzenli, yeni bir güç olması lazım. Kent dışından askeri bir güç gelirse, Musul halkı ile çatışmaya girer. Böyle bir çatışma da felaketi daha da büyür"

Nuceyfi, 30 Nisan'daki genel seçimlerden sonra Musul'un özerk federe yapıya olması gerektiğini söylemişti.

Bölgeyi yakından bilen Emekli Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin de Nuceyfilerin IŞİD'i desteklediğne dikkat çekti.

Vali Nuceyfi IŞİD Musul'a girmeden evvel bir genelge yayımlayarak teröristlerin şehre girmesini kolaylaştırmıştı. Genelgede devlet memurlarına IŞİD'e karşı direnmeme ve teröristlerin isteklerinin yerine getirilmesi yönünde talimatlar verilmişti.

Vali Nuceyfi'nin abisi Usame Nuceyfi Irak Meclis Başakanlığı'nı yürütüyor. Nuceyfiler Irakıyye grubunun önemli bileşenlerinden ve Başbakan Nuri El Maliki karşıtı muahlif sünni cephe içerisinde yer alıyor. Nuceyfiler aynı zamanda AKP iktidarı ile sıkı diyalog içerisnde. Meclis Başkanı Nuceyfi son olarak 2 Haziran'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmüştü.

ulusalkanal.com.tr