İşte 'Evet'in 3'üncü ortağı

16 Nisan’da yapılacak halk oylamasında ‘evet’ kanadının Devlet Bahçeli’den sonra 3. ortağı Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani oldu. Görüşmelerde Güneydoğu’da Barzani’ye yakın olan aşiretlerin anayasa oylamasında ‘evet’e ikna edilmesinin gündeme geldiği kaydedildi

İşte 'Evet'in 3'üncü ortağı

Meclis’in yetkilerini elinden alan anayasa değişikliğinin TBMM’de 339 oyla kabul edilip halk oylamasına gidileceği kesinleşince AKP ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani arasında görüşmeler sıklaştı. Yapılan görüşmelerde Güneydoğu Bölgesi’nde Barzani’ye yakın olan olan aşiretlerin anayasa oylamasında “evet”e ikna edilmesinin gündeme geldiği, Barzani’nin de bu konuda iktidara destek olma sözü verdiği belirlendi.

Aydınlık'ın haberine göre, Barzani’nin Türkiye’ye gelmeden önce, Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine yaptığı, “Selahattin Demirtaş ve diğer HDP’li milletvekillerin serbest bırakılsın. Türkiye’de yeni bir çözüm/müzakere süreci başlasın” açıklamalarının da HDP etkisinde olan seçmenleri “evet”e yönlendirme amacıyla söylendiği ifade edildi. Barzani’nin Türkiye ziyaretinde de aynı konunun gündeme geldiği ve Kürt seçmenin “evet” oyu vermesi için izlenecek yolun tartışıldığı öğrenildi. Barzani’ye yakın kaynaklar, Barzani’nin 16 Nisan’a kadar bölgedeki bazı aşiret reislerini gruplar halinde Erbil’e davet ederek başkanlık sarayında ağırlayacağını kaydederken, Barzani’nin Türkiye’deki halk oylaması ile ilgili faaliyetlerinin 15 Mart’tan sonra yoğunlaşacağını söylediler.

KÜRDİSTAN’ BAYRAĞI ‘EVET’ İÇİN ÇEKİLDİ

Barzani ile “evet” ilişkileri siyasi kulislerde, Devlet Bahçeli’nin ‘evet’ demesi ve AKP’ye açık destek vermesinden sonra “Barzani ‘evet’in 3. ortağı” şeklinde yorumlanırken, halk oylamasına dışarıdan yapılan müdahalelerin Türkiye’nin güvenliğini tehlikeye sokacak bir girişim olduğu vurgulandı. Barzani için havaalanlarına Kürdistan bayrağı çekilmesinin de bölgede “evet” oylarını arttırmaya yönelik bir girişim olduğu bildirildi.

KABUL EDİLEMEZ

CHP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz Barzani’nin her seçim öncesi Türkiye’ye getirilip AKP lehine devreye sokulduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Genel seçimler öncesinde de Diyarbakır’a getirilip kürsüye çıkarılmıştı. Amaç bölgede AKP oylarını arttırmaktı. Önümüzdeki günlerde halk oylaması var. Barzani yine Türkiye’de. Üstelik bu kez havaalanlarına Kürdistan bayrağı çekildi. ‘Evet’ korusunun 3. ortağı olarak devrede. Muhafazakar Kürt kökenli seçmenler bu yolla etkilenmeye ve iktidarın yanına çekilmeye çalışılıyor. Bu çok tehlikeli bir girişim. Türkiye rejim tartışması yaparken Türkiye dışı aktörlerin devreye sokulması kabul edilemez.”

TUZAĞIN GÖSTERGESİ

Vatan Partisi MKK Üyesi Bayram Yurtçiçek de Barzani’in Türkiye temaslarıyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Evet’çiler Barzani’den medet umuyorsa yanılıyorlar. Hem PKK, hem AKP, hem de Barzani bölgedeki Kürt kökenli vatandaşlarımız içinde büyük prestij yitirmiştir. Bölge halkı büyük bir çoğunlukla ‘hayır’ oyu verecektir. Burada en üzücü olan “Evet” uğruna Atatürk Havaalanına ikinci İsrail’in bayrağının çekilmesidir. Bu halk oylamasının nasıl bir tuzak olduğu, Türkiye’yi nerelere götürdüğü bu olayda bir kez daha görülmüştür. Barzani’den umut bekler hale gelinmişse sonları hüsrandır. Bahçeli’nin ‘Evet’ uğruna Kürdistan Bayrağına sessiz kalması da dikkat çekicidir.”

ulusalkanal.com.tr

# Bahçeli # Evet # ortak