'Simurg' İranlıları büyüledi

İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen ışık ve ses gösterisi izleyicileri büyüledi. Tahran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi, Emir Rıza Salari tarafından hazırlanan çalışma büyüleyici bir şova dönüştü. Salari eserini Ulusal Kanal’a anlattı.

'Simurg' İranlıları büyüledi

Simurg yani “Zümrüdü Anka” efsanesi İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleşen “Işık ve Ses” gösterisi ile izleyicileri büyüledi.

Doğu mitolojisinde efsanesi günümüze kadar ulaşan Zümrüdü Anka kuşu bu kez Tahran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin duvarlarında canlandı.

İzleyicilerin hayal dünyasını gerçeğe çeviren çalışmanın mimarı, Tahran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi, Emir Rıza Salari, gösteride Türk ve İran motifleri başta olmak üzere bölgenin kültürel mirasını teknoloji ile harmanladığını dile getirdi.

"Bir Türk kanalının burada olması benim için çok anlamlı çünkü bu çalışmada Türk sanatı da var. Çalışmamda Topkapı Sarayı'nda bulunan muhteşem süsleme ve motifler de yer alıyor. Çalışmamız Türk ve İran arasındaki kültürel ilişkiyi daha da geliştirmesini umuyoruz. Gösteride Türk, İran ve bölge ülkelerinin motifleri figürleri var, bu eserle bölgemizede barış mesajı vermek istedik."

Dünya kültürünün en derin sanat eserlerine sahip bölgenin artık savaş ve terörle anılır hale geldiğine dikkat çeken Salari, bölgede bir an önce barışın hakim olmasını dilediğini söyledi.

"Malesef bölge ülkeleri terör belasıyla karşı karşıya, Biz, Türkler ve bölgenin diğer ülkelerinin halkları bundan hepimiz rahatsızız ve bu sıkıntıların bir an önce sona ermesini diliyoruz. Çalışmamızla bölgeye ve dünyaya barış mesajımızı yolluyoruz."

Fars mitolojisinde Simurg olarak adlandırılan Zümrüdü Anka kuşu Türk mitolojisinde 'Tuğrul Kuşu' olarak efsanelerde yerini alıyor.

Yakup Aslan / İran

ulusalkanal.com.tr

# iran tahran