HDP'lilerin fezlekesi Meclis'te

6-8 Ekim olayları davasında 9 HDP'li milletvekili hakkında hazırlanan fezlekeler Meclis'e ulaştı. HDP'lilerin Meclis'te yaklaşık 900 fezlekesi oldu. Fezlekelerde milletvekillerinin yargılanması için yasama dokunulmazlığının kaldırılması istendi. Peki süreç nasıl işleyecek?

HDP'lilerin fezlekesi Meclis'te

Adalet Bakanlığı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 33 yeni fezleke gönderdi. Fezlekelerden 9'u 6-8 Ekim terör olayları davası kapsamında HDP'li milletvekilleri için hazırlandı.

TBMM Başkan Mustafa Şentop konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

- Başkanlığımıza gelince bu fezlekeleri karma komisyona havale ediyoruz.

Hakkında 33 fezleke hazırlanan isimler arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Gara'ya giden HDP'li Dirayet Dilan Taşdemir de bulunuyor.

Yeni dosyalarla birlikte Meclis'te yaklaşık 1300 fezleke oldu. Bunlardan yaklaşık 900'ü PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin milletvekillerine ait.

6-8 Ekim kapsamında hazırlanan fezlekelerde 9 HDP'linin şiddet olaylarının başlatılması ve devam ettirilmesi yönünde hareket ettiğine dair deliller yer aldı.HDP'liler hakkındaki diğer yaklaşık 890 fezlekenin ağırlığı ise terör örgütünün propagandasını yapmak, üyesi olmak veya terör örgütüne yardım etmek suçlamasıyla hazırlandı.

Peki fezlekeler ile ilgili süreci nasıl işleyecek? Adalet Bakanlığı'ndan Meclis'e gönderilen fezlekeler öncelikle Adalet ve Anayasa Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon'a hava ediliyor. Karma Komisyon ise hazırlık komisyonuna gönderiyor.

Burada dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik karar çıkarsa dosyalar tekrar Karma Komisyona geliyor. Burada da benzer karar çıkarsa fezlekeler Genel Kurul'da ele alınıyor. Genel Kurul'da ise salt çoğunluk aranıyor.

Dosyalar tek tek ele alınmaz ise 2016 yılında olduğu gibi Anayasa'da geçici bir madde ile fezlekelerin tamamının kaldırılması gündeme gelebilir.

Fezlekelere karşı siyasi partilerin nasıl tavır alacağı da merak konusu. AK Parti ve MHP HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde oy vereceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dokunulmazlıkların kaldırılması gündemine ilişkin ''Süreç neyse bu süreç aynen işleyecektir.'' dedi:

- Süreç neyse bu süreç aynen işleyecektir. Bu konular Meclis'e gelir, Meclis komisyonları müzakerelerini yapar. Genel Kurulda da eller hemen iner kalkar

CHP ve İyi Parti ise tavrını henüz netleştirmedi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak fezlekelerin bir bir incelenmesi gerektiğini dile getirdi:

- Her bir fezlekenin tek tek içeriğine bakmak lazım. Ama biz hep bunu söylüyoruz. Asıl olan milletvekili dokunulmazlığıdır.

# açıklama # hdp # tbmm # son dakika # mustafa şentop # pervin buldan # hüda kaya # genel kurul # vekil # fezleke # 68 ekim olayları # şentop