Rusya'dan AB ve ABD'ye yaptırım uyarısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mısır’daki temaslarının ardından İran’a gitti. Lavrov, Tahran’da İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile görüştü. Görüşmeler sonrası iki bakan Rusya ve İran arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi amaçlayan Kültür Anlaşması ve İş birliği Eylem Planına imza attı.

Rusya'dan AB ve ABD'ye yaptırım uyarısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Tahran temasları kapsamında, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bir araya geldi.

İki bakan, Rusya ve İran arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi amaçlayan Kültür Anlaşması ve İş birliği Eylem Planına imza attı.

Heyetler arası görüşmelerin ardından Lavrov ve Zarif ortak basın toplantısı düzenledi. Lavrov, İran ile ilişkilerin, siyasi, ticari ve ekonomik alanlarda gelişmesinin Rusya’nın dış politika önceliklerinden biri olduğunu söyledi.

Viyana’da başlayan nükleer anlaşma görüşmelerine değinen Lavrov, Amerika Birleşik Devletleri’nin, İran’a yönelik tüm yasadışı yaptırımlarını kaldırması gerektiğini vurguladı.

- Amerika’nın Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nı uygulamaya tam anlamıyla dönüş yapması gerektiğini söylerken, doğrudan İran’a karşı getirilen yasa dışı yaptırımların yanı sıra İran’la iş birliği yaptıkları gerekçesiyle yabancı şirketlere uygulanan tüm yaptırımların kaldırılması gerektiğini de kastediyoruz

Lavrov, yaptırımlar konusunda Avrupa Birliği’ni de ABD’nin etkisinden çıkamamakla eleştirdi.

- Amerika Birleşik Devletleri sınırları dışında yetki kullanmaya yönelik bir tutum sergiliyor. Avrupa Birliği de bu tutumu uygulama eğilimi gösteriyor. Tüm meşru yöntemlerin yerini bu ülkelerin tek taraflı eylemleri aldı. Yasal sınırların dışında yetki kullanma girişimlerine son verilmeli.

# abd # rusya # iran # mısır # uyarı # Sergey Lavrov # avrupa birliği # ab # yaptırım # Amerika Birleşik Devletleri # tahran # cevad zarif # ABD İran # viyana # Kapsamlı Ortak Eylem Planı # Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov # Rusya Lavrov # rusya abd # Rusya İran # İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif # İş birliği Eylem Planı # Kültür Anlaşması # İran Cevad Zarif # Rusya AB # AB ABD # AB İran # Avrupa Birliği Rusya # Avrupa Birliği ABD