Uzaktan eğitime rağmen öğretmen ihtiyacı çok

Okullarda uzaktan eğitim yapılmasına rağmen öğretmen ihtiyacı oldukça fazla. Türk Eğitim-Sen’in yaptığı araştırmaya göre ücretli öğretmen sayısı 69 bin 326, normal kadro açığı ise 109 bin 616 olarak tespit edildi. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, ücretli öğretmen alınmaması ve 60 bin öğretmenin ek olarak atanması gerektiğini belirtti.

Uzaktan eğitime rağmen öğretmen ihtiyacı çok

Salgın nedeniyle uzaktan eğitim yapılıyor. Ücretli öğretmen sayısı çok olmasına rağmen öğretmen ihtiyacı karşılanamıyor.

16 Mart 2020’de yüz yüze eğitime ara verildi. 23 Mart’tan itibaren ise EBA TV üzerinden canlı dersle uzaktan eğitime geçildi. Türk Eğitim-Sen, salgının gölgesinde devam eden 2020-2021 eğitim öğretim yılında ücretli öğretmenlere ilişkin bir araştırma yaptı.

- Okullar tüm sınıflar itibariyle açılmadı. Buna rağmen ülkemizde görevlendirilen ücretli öğretmen sayısının 69 bin 326 olduğunu tespit ettik. Şayet pandemi koşulları olmasaydı, tüm kademelerde tam zamanlı yüz yüze eğitim yapılabilseydi, demek ki ücretli öğretmen sayımız belki de 100 bini aşacaktı.

EN ÇOK ÜCRETLİ ÖĞRETMEN İSTANBUL’DA

Araştırmaya göre en yüksek ücretli öğretmen sayısına sahip kent, bu yıl da İstanbul oldu. İstanbul’da ücretli öğretmen sayısı 21 bin 375’e yükseldi. İstanbul’u, 4 bin 437 ile Ankara ve 2 bin 891 ile Bursa takip etti.

69 bin 326 ücretli öğretmenin eğitim durumu da araştırmada yer aldı. Pedagojik formasyona sahip olmayan ön lisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısı 81 ilde 7 bin 777 olarak belirlendi. Eğitim fakültesi dışında lisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısı ise 33 bin 395 olarak tespit edildi.

- Bu durum da hem eğitimin kalitesini, hem de öğretmenlik mesleğinin standardını düşürmektedir.

ÖĞRETMEN AÇIĞI 109 BİN 616 OLDU

Ücretli öğretmen sayısı 69 bini aşkın olmasına rağmen kapatılamayan öğretmen açığı ise 109 bin 616 olarak kaydedildi. Birçok kentte ücretli öğretmen sayısının norm kadro ihtiyacını kapatmadığı görüldü. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmesi ve ek atama yapılması gerektiğini belirtti.

- Hem ücretli öğretmen sayısı hem gelecek dönemde telafi programlarının yapılması hem de haziran ayında emekli olacakları dikkate aldığımızda öğretmen açığımızın aslında 109 bin 616 rakamının çok üzerinde olduğu görülecektir. MEB bu koşullarda 2021 yılı için 20 bin değil, en azından ücretli öğretmen sayısı kadar atama yapmalıdır. 2021 yılı için talebimiz, ek 60 bin ilave öğretmen ataması yapılmasıdır.

# istanbul # pandemi # eğitim # milli eğitim bakanlığı # meb # öğretmen # salgın # eba # uzaktan eğitim # Eğitim Fakültesi # eba tv # Talip Geylan # ücretli öğretmen # Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan # Pedagojik formasyon