Su ürünleri mühendisleri ve ziraat mühendisleri atama bekliyor

Çok sayıda fakülte açılması nedeniyle binlerce su ürünleri mühendisi ve ziraat mühendisi iş bulamıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslenen mühendisler, atama talep etti. Ulusal Kanal’a konuşan su ürünleri mühendisleri bakanlığın kendi alanlarına ilişkin diğer meslek gruplarına yetki vermesine de karşı çıktı.

Su ürünleri mühendisleri ve ziraat mühendisleri atama bekliyor

Yıllar süren üniversite eğitimlerine rağmen iş bulamadılar. İstihdam edilmek için hükümete seslendiler.

Atanamayan Ziraat Mühendisi Mert Ulaş Dikbudak, ''2000 yılına kadar 15 tane Ziraat Fakültesi bulunurken, bugün 50ye yaklaştı ve her yıl 5 binden fazla mezun verilmeye başlandı.'' dedi.

Çok sayıda yeni fakülte açılması nedeniyle mühendisler, işsizlik sorunuyla karşı karşıya. Ziraat mühendisleri Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 5 binin üzerinde atama istedi, fakülte sayılarının azaltılmasını talep etti.

Mert Ulaş Dikbudak, ''Bu sene içerisinde ya da gelecek yıl içerisinde en azından 5 binin üzerinde atama yapılması gerekiyor. Her sene %20'sinin %30'unun devlete atanması gerekirken son 3 yılda bir kez atama yapıldı. Fakülte sayılarının azaltılması gerektiğini düşünüyorum.'' ifadelerini kullandı.

SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLERİ TAM YETKİ İSTİYOR

Ulusal Kanal’a konuşan su ürünleri mühendisleri ise en az 500 kişilik atama beklediklerini söyledi.

Su Ürünleri Mühendisi Savaş Kalkan, ''Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde sayın Bakanımızdan en az 500 Su Ürünleri Mühendislerinin alınmasını talep ediyoruz.'' dedi.

Su ürünleri mühendisleri, kendi uzmanlık alanlarına giren konulara da müdahale edildiği için istihdam sıkıntısı yaşıyor. Bu mühendisler, deniz salyası gibi güncel sorunlarda sahada çalışmak istediklerini kaydetti.

Su Ürünleri Mühendisi Vildan Sarpkaya, ''Eğitimin en kapsamlı ve yoğun kısmı balık hastalıkları tehşisi ve tedavisi bölümüdür . Balık hastalıklarının tehşisi ve tedavisi konusunda en yetkin grup su ürünleri mühendisleri iken bu görevin su ürünleri mühendislerinde değil de veteriner hekimlerde olması tamamıyla yetki gaspıdır. Su ürünleri mühendisleri olarak hak ettiğimiz yetki devrini istiyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Savaş Kalkan, ''Hali hazırda ülkemizde güncel olan müsilaj tehlikesi ile sahada etkin olarak çalışabilecek yine su ürünleri mühendisleridir.'' dedi.

# fakülte # ziraat fakültesi # atama # ziraat mühendisleri