Henri Barkey 5 ay önce şöyle demişti: 'Ya İstiklal Caddesi'nde de bomba patlarsa Türkiye ne yapacak'

Peki fail kim? Tarih 15 Ekim 2015. CIA’in Türkiye uzmanlarından Henri Barkey, Amerika’nın Sesi Radyosu’na verdiği röportajda dikkat çeken bir açıklama yapmıştı. İstiklal Caddesi'ndeki bu saldırı akıllara Barkey'in "yarın öbür gün İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde yapsalar ne olacak? Türkiye’nin turizme ihtiyacı var" ifadelerini getirdi

Henri Barkey 5 ay önce şöyle demişti: 'Ya İstiklal Caddesi'nde de bomba patlarsa Türkiye ne yapacak'

Tarih 15 Ekim 2015. Washington’daki Woodrow Wilson Merkezi adlı düşünce kuruluşunun Ortadoğu Programı Direktörü, CIA'in Türkiye uzmanlarından Henri Barkey Amerika’nın Sesi radyosuna röportaj verdi.

Röportaj Türkiye'nin PKK'ya karşı kararlı operasyonlara başladığı dönemde verilmişti. İstiklal Caddesi'ndeki bombalı terör saldırısı Barkey'in o röportajda kullandığı ifadeleri akıllara getirdi.

Henri Barkey CIA Türkiye uzmanı Henri Barkey: YA İSTİKLAL'DE BOMBA PATLARSA

"Türkiye aslında çok zor bir durumda. Bir yandan Türkiye’nin müttefik olarak gördüğü Rusya Esat’a arka çıkmaya başladı. Esat’ın yapamayacağı şeyleri yapıyor. Gerek muhafazakar, gerek cihatçı IŞİD’ci örgütleri bombalıyor. Öte yandan Amerika gidiyor YPG’ye yardım ediyor. Yani bu açıdan Türkiye’nin durumu çok zor. (...) Öte yandan yarın öbür gün İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde yapsalar ne olacak? Türkiye’nin turizme ihtiyacı var. Türkiye, uluslararası camiayla yakın iktisadi ilişkileri olan bir ülke. Küresel oluşumun parçası. "

Barkey röportajında, Ankara-Washington ilişkilerinin gerildiğini söylemiş, "Washington'dan bakıldığından Türkiye nasıl görünüyor" sorusunu da dikkat çeken bir yanıt vermişti.

Henri Barkey CIA Türkiye uzmanı Henri Barkey: ABD'DE RAHATSIZLIK VAR

"Amerika’nın en çok önem verdiği konu IŞİD’le savaş. Ama Türkiye ile Amerika o açıdan anlaşamıyorlar. Türkiye’de IŞİD’in ortadan kalkmasını istiyor ama bu Türkiye için bu üçüncü derecede önemli bir olay. Türkiye için en önemlisi Kürt meselesi, ikincisi Esat’ın gitmesi, üçüncüsü IŞİD. Halbuki Amerika için IŞİD birinci, Esat ikinci, ama o da çok daha geride gelen. Önemli olan IŞİD’in def edilmesi hem Suriye’den hem Irak’tan. O açıdan bir rahatsızlık var tabii."

ulusalkanal.com.tr

# türkiye # Henri Barkey # İstiklal Caddesi