Muzaffer İzgü'yü kaybettik

Bir süredir hasta olan usta yazar Muzaffer İzgü, İzmir’de hayatını kaybetti. İzgü hastanede yatarken öldükten sonra kendisi için “Doğdu, okudu, düşler kurdu, yazdı ve gitti” denilmesini istemişti. Oğlu Şahin İzgü "Okurlarının başı sağ olsun" dedi. Muzaffer İzgü, yarın Hocazade Caminde kılınacak cenaze namazının ardından Doğançay Mezarlığında toprağa verilecek.

Muzaffer İzgü'yü kaybettik

Türkiye’nin usta kalemlerinden 84 yaşındaki Muzaffer İzgü hayatını kaybetti.

İzgü, Ağustos ayının ilk hastasında aşırı kilo kaybı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Burada yapılan tetkiklerin ardından kanser teşhisi konulmuştu.

Tedaviyi kabul etmeyen İzgü evine döndü. 3 çocuk babası Muzaffer İzgü, evinde hayatını kaybetti.

Hastanede yattığı dönem, öldükten sonra arkasından “Muzaffer İzgü doğdu, okudu, düşler kurdu, yazdı ve gitti” denilmesini istemişti.

Türk edebiyatının ünlü isminin oğlu Ahmet Şahin İzgü İzmir'deki evinde taziyeleri kabul etti.

Ahmet Şahin İzgü "Okurlarının başı sağ olsun" dedi.

Muzaffer İzgü, pazartesi günü Hocazade Caminde kılınacak cenaze namazının ardından Doğançay Mezarlığı'nda, eşinin mezarının yanına defnedilecek.

29 Ekim 1933'de Adana'da dünyaya gelen İzgü'nün 98'i çocuk olmak üzere yayımlanmış 154 kitabı bulunuyor. İzgü, sağlık durumu dolayısıyla yazmaya ara vermişti.

MUZAFFER İZGÜ KİMDİR?

29 Ekim 1933 günü Adana’da doğdu. Babası, Elazığ’ın Dişidi mahallesinden çalışmak üzere Adana’ya gelen ve Adana Kız Lisesi’nde hademelik yapan Şam doğumlu Ahmet İzgü, annesi Antakya’dan Adana’ya gelmiş olan Havva İzgü’dür. Yoksul bir çocukluk geçirdi. İzgü’nün ifadesine göre babası Adana’da ilk gecekonduyu yapan kişidir.

Muzaffer İzgü; bulaşıkçılık, garsonluk, sinemalarda gazoz satıcılığı gibi işlerde çalışarak eğitimine devam etti. Üç yıllık İnönü İlkokulu’ndan sonra dördüncü sınıfı Gazipaşa İlkokulu’nda, bu okulun depremde zarar görmesi üzerine beşinci sınıfı İstiklal İlkokulu’nda okuyarak ilköğrenimini tamamladı. Öğrenimini Tepebağ Ortaokulu’nda sürdürdü. 3 yıllık ortaokulu bitirdikten sonra yatılı olarak Diyarbakır Öğretmenokulu’nda okudu. Bu okulda tanıştığı Günsel Hanım ile görev yerleri olan Silvan’da oğulları Bülent İzgü dünyaya geldi.

Diyarbakır İlköğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra Silvan’da, Aydın’ın Akçakoca Köyü’nde, Cincin Köyü’nde, Aydın merkezindeki yetiştirme yurdunda, Güzelhisar İlkokulku’nda öğretmenlik yaptı. Aydın’da görev yaparken ikiz kızları Nevin ve Sevin doğdu. 11 yıllık ilkokul öğretmenliğinin ardından ortaokul öğretmenliğine geçti, Aydın Gazipaşa Ortaokulu’nda Türkçe öğretmenliği yaptı ve 1978 yılında emekli olarak öğretmenliği bıraktı, İzmir’e yerleşti.

İlk yazılarını 1959 yılında Aydın’da yayımlanan Hüraydın Gazetesi’nde yayımladı. Küçük öykü ve röportajlar derleyen İzgü, 1964 yılından itibaren yazarlığını Demokrat İzmir Gazetesi’nde sürdürdü. Bu gazetedeki köşesinde her hafta bir öykü yayımladığı gibi gülmece dergisi Akbaba’da da öykülerini yayımladı. İstanbul’da çıkan Milliyet ve Akşam gazetelerinde röportajları yayınlandı.

Zamanla, röportaj ve öykülerin yanı sıra tiyatro oyunu yazmaya yönelen İzgü, özel tiyatrolarda oynanan, radyolarda yayınlanan oyun ve skeçleriyle ün yaptı. Yazdığı ilk oyun, Nejat Uygur için yazdığı İnsaniyettin’dir.

İlk kitabı Gecekondu, 1970 yılında Remzi Kitabevi tarafından yayımlandı, bunu 1971 yılında İlyas Efendi, 1972 yılında Halo Dayı adlı kitabı izledi. Attilâ İlhan ile tanıştıktan sonra kitaplarını Bilgi Yayınevi’nde yayımlayan İzgü’nün bu yayınevi tarafından basılan ilk kitabı Donumdaki Para (1977) idi. Bilgi Yayınevi, İzgü’nün 42 roman ve öykü kitabını, 73 çocuk kitabını yayımladı. Zıkkımın Kökü ile Ekmek Parası adlı eserlerinde kendi yaşam öyküsünü ortaya koydu.aktarıldı.

ulusal.com.tr

türkiye muzaffer izgü