“Yönetmelik yargı bağımsızlığını zedeliyor“

Yolsuzluk Operasyonu sonrası Adli Kolluk Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe AKP içinden itiraz geldi. Ankara milletvekili Haluk Özdalga değişiklik için "yürütmenin yargıya müdahalesine imkan tanıyor" yorumunu yaptı.

“Yönetmelik yargı bağımsızlığını zedeliyor“

Yolsuzluk Operasyonu'nun AKP'de yarattığı parti içi tartışmalara bir yenisi eklendi. Adli Kolluk Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe Ankara milletvekili Haluk Özdalgaitiraz etti. Özdalga değişiklik için “endişe verici” ifadesini kullandı.

"Bu düzenlemeyle kendisiyle doğrudan ilgili olsun veya olmasın siyasi iktidarların arzu etmediği bir soruşturmanın yürütülebilmesi, hele kapsamlı delil toplama ihtiyacı olan dosyalarda imkansız hale geliyor. İçişleri Bakanlığı’na bağlı emniyet müdürlerinin, savcılık soruşturması için adli kolluk hizmeti veren görevliler üzerinden gözetim ve denetim yetkilerine sahip olması, kuvvetler ayrılığına aykırı. Hukuk devletinin özüne de sözüne de uymuyor."

AKP Ankara milletvekili Özdalga yönetmelik değişikliğinin "soruşturma gizliliğini zora sokacağını" söyledi.

"Yürütmenin bu kadar geniş müdahalesine imkan sağlanması, yargı bağımsızlığının ağır bir şekilde zedelenmesi anlamına geliyor. Bu düzenlemeyle adli soruşturmaların gizliliği de fiilen ortadan kalkıyor. Bu pek çok bakımdan vahim bir durum. Emniyet müdürleri, jandarma komutanları, kaymakamlar, valiler, İçişleri Bakanlığı bürokratları gibi çok sayıda makamın elinde bulunan bilgilerin gerçek anlamda gizli kalacağı varsayılamaz."

ulusalkanal.com.tr

# AKP # İtiraz # haluk özdalga # yolsuzluk operasyonu # adli kolluk