Şişecam'dan Rekabet Kurulu'na taahhüt: 5 yıl boyunca iç piyasadan düz cam kırığı alamayacak

Rekabet Kurulu, Şişecam hakkındaki rekabeti önlediği şikayetiyle ilgili başlattığı ön araştırmayı tamamladı. Cam Ambalaj üretimi ve cam elyaf sektöründe tek başına söz sahibi olma yolunda ilerleyen Şişecam, rekabet sorunlarının giderilmesi için taahhütler verdi. Buna göre Şişecam 5 yıl boyunca iç piyasadan düz cam kırığı, ve iki yıl süre ile cam ambalaj atığı alımı yapamayacak.

Şişecam'dan Rekabet Kurulu'na taahhüt: 5 yıl boyunca iç piyasadan düz cam kırığı alamayacak

Rekabet Kurulu, cam sektörünün önemli oyuncularından Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ ile iştiraki Şişecam Çevre Sistemleri AŞ hakkında yürütülen ön araştırmayı verilen taahhüt sonrası bitirdi. Şişecam’ın cam elyaf ve cam ambalajı sektörlerinde rekabet ortamını önleyici girişimleri nedeniyle Rekabet Kurumu’na yeni taahhütler verdi.

İlk açıklama Şişecam tarafından 27 Ekim günü saat 05.58’de Kamuoyu aydınlatma Platformu’na yapıldı. Şişecam Rekabet Kurumu’nın ön soruşturmasının tamamlanması için rekabet sorunlarının giderilmesi için taahhütte bulunduğunu açıkladı.

Şişecam’ın verdiği taahhütleri de Rekabet Kurumu resmi internet sitesi üzerinden açıkladı. Buna göre, Şişecam kendi fabrikalarından çıkan cam ıskartaların dışında hiçbir yurt içi şirketinden 5 yıl süre ile düz cam kırığı alınmayacağını taahhüt etti.

Bir taahhüt konusu da Cam Ambalaj Atığı ile ilgiliydi. İki yıl süre ile iç ve dış piyasalardan cam ambalaj atığı alımı yapamayacak. İkinci yıldan sonra yurt dışı kaynaklarından ilk yıl 10.000 ton, ikinci yıl 20.000 ton ve üçüncü yıl 40.000 tondan fazla Cam Ambalaj Atığı alımı yapmayacağı taahhüdünde bulundu. 5 yıl süre ile yurt içinden hiçbir şekilde cam ambalaj atığı alımı yapmamayı taahüt etti.

Taahhütname ile Şişecam, yurt içi tedarikçilerden 5 yıl süre ile düz cam ve iki yıl süre cam ambalaj ıskartası alımı yapmayacağını açıkladı.

Taahhütler Bağımsız Denetim Raporları ile her yıl düzenli olarak Rekabet Kurumuna rapor edilmesine karar verildi.

Rekabet Kurulu kararı cam ambalaj ve cam elyaf sektöründe olumlu karşılandı. Sektör Şişecam’ın taahhütlerini uygulayacağı döneme gözünü dikti. Çünkü orta ve küçük işletmeler Şişecam’ın piyasayı kontrol altına alması ile fabrikalara kilit vurma noktasına gelmişti.

# şişecam # rekabet kurulu # rekabet kurumu # kamuoyu # taahhüt # iç piyasa