Avukat Ceyhan Mumcu: ''Kardeş, eş ve kayınpederden dolayı memur yapmamak doğru değil''

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi 6 Nisan salı günü tekrar Meclis Genel Kurulu’na gelecek. Teklifte, memuriyete ilk girişte kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalara da güvenlik soruşturması yapılması öngörüldü. Avukat Ceyhan Mumcu bu durumu eleştirdi.

Avukat Ceyhan Mumcu: ''Kardeş, eş ve kayınpederden dolayı memur yapmamak doğru değil''

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanun teklifine ilişkin tartışmalar sürüyor.

Muhalefet oylarıyla reddedilen kanun teklifi, alınan karar gereği 6 Nisan Salı günü yeniden görüşülecek.

Teklifin içeriğine ilişkin tartışmalar da devam ediyor. Teklif, memuriyete ilk girişte birinci derece akrabaların yanı sıra kayınvalide, kayınpeder gibi kişilere yönelik de soruşturma yapılmasını zorunlu kılıyor. Avukat Ceyhan Mumcu, böyle bir düzenlemenin hukuk devletinde kabul edilemeyeceğini ifade etti.

- ten, kardeşten, kayınpederden dolayı kişinin devlet memuriyetine atanmaması, hukuk devletlerinde kabul edilebilecek bir durum değildir. Bu bilgiler elbette istihbari makamların dosyalarında bulunabilir. Uygun görülen kişilerle ilgili bilgiler çok üst düzey kamu görevlisi atamalarında, istihbari makamlarca atamaya yetkili mercilerin önüne konulur.

Teklife göre, arşiv araştırması yapılırken kişi hakkında dava açılmasının ertelenmesi gibi bir karar olup olmadığına bakılacak. Aynı zamanda hükmün açıklanmasının geriye bırakılması gibi bir kararın verilip verilmediği de değerlendirmeye tabi tutulacak. Bu alanda araştırma yapılabileceğini belirten Avukat Mumcu'ya göre, bunun sonucu memurluğa girişi doğrudan etkilememeli.

- Bu iki tür karar, aslında kesinleşmiş nitelikte bir mahkeme kararı değil. Yani kişi hakkında ceza davasının açılmasının ertelenmesine karar verilen, iddia edilen bir suç, aslında hiç işlenmemiş olabilir. Sadece ceza davasının açılmasının ertelenmesine dair bir kararın arşiv bilgisi doğrultusunda bir kişinin memuriyete alınıp alınmamasına karar verilmemesi gerekir. Bu nitelikteki kararların arşiv araştırmasına esas olmaması gerekir.

# soruşturma # kanun # Meclis Genel Kurulu # # kayınpeder # muhalefet # kanun teklifi # memur # teklif # kardeş # ceyhan mumcu # akraba # güvenlik soruşturması # Avukat Ceyhan Mumcu # Arşiv Araştırması