Atom kıyımının 70. yılı

Bugün, Nagazaki’ye atom bombası atılmasının 70'nci yıl dönümü. ABD, İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya’nın teslim olması için 9 Ağustos 1945’te, B17 tipi uçakla Nagazaki’ye atom bombası attı. Yaklaşık 75 bine yakın sivilin öldüğü patlamada yüzbinlerce kişi de radyasyon kirliliğinden dolayı kansere yakalandı.

Atom kıyımının 70. yılı

İkinci Dünya Savaşı; Dünya tarihinde askerden çok sivillerin öldüğü gelmiş geçmiş en büyük savaş.

Mayıs 1945’te Nazi Almanya’sının müttefiklere teslim olmasıyla savaşın Avrupa Cephesi kapandı. Ancak ABD ile Japon İmparatorluğu arasındaki savaş Pasifik Cephesi’nde devam ediyordu.

Dönemin ABD kabinesi, Japonya’ya yapılacak çıkartmayı çok sayıda askerini kaybedeceği endişesi ile desteklemiyordu. ABD çareyi Atom bombasında buldu.

Amerikalılar ilk saldırı amaçlı atom bombasını 6 Ağustos 1945’te Japonya’nın sanayi kentlerinden Hiroşima’ya attı. “Ufak Çocuk” kod adlı bomba yüzünden sadece 20 saniye içinde Hiroşima’da yaşayan 100 bin sivil öldü.

ABD, Japon imparatorluğuna yıkıcı darbeyi vurmak için Nagazaki'yi de hedef aldı. bu kez atılacak bombanın adı Şişman Çocuktu.

Öğle saatlerinde Nagazaki’ye atılan bombanın patlamasıyla 2 dakika içinde 75 bine yakın sivil buharlaşarak, yanarak ya da yüksek radyasyondan dolayı öldü. ABD'nin insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen saldırılarından sağ kurtulanlar ise kanser ve yanık ile mücadele etti. Japon çocuklar sakat doğdu.

Japon İmparatorluğu atom bombalarının ardından teslim oldu. İkinci Dünya Savaşı 50 milyonu sivil 73 milyon insanın ölümü ile sona erdi.

Etkileri bilinmesine rağmen dünya genelinde 15 bin atom ve hidrojen bombası bulunuyor.

ulusalkanal.com.tr

# abd # japonya # İkinci Dünya Savaşı # atom