Türkiye'den F-16 adımı

Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri'nden 40 adet F-16 satın almak için başvuru yaptığı belirtildi. Ankara'nın teklif mektubunda, 80 adet F-16 uçağının modernize edilmesi talebinin de yer aldığı ifade edildi.

Türkiye'den F-16 adımı

Savunma alanında elini güçlendirmek için harekete geçen Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri'nden 40 adet F-16 satın almak için başvuru yaptı.

Ankara'nın teklif mektubu 30 Eylül tarihinde Washington'a iletildi. Teklif mektubunda, halihazırda envanterde bulunan 80 adet F-16 jetinin modernizasyonu için de anlaşma talep edildi.

Türkiye'nin talebi, önce ABD’nin Dışişleri ve Savunma Bakanlılarınca değerlendirilecek. Ardından Amerikan Kongresi’nin onayına sunulacak.

Ekonomi çevreleri satışın değerinin yaklaşık 10 milyar dolar civarında olduğunu belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden, Roma'daki G-20 Liderler Zirvesi'nde bir araya gelecek. Teklifin, iki liderin görüşmesinde de gündeme gelmesi bekleniyor.

Türkiye’nin elinde farklı tiplerde 245 adet F-16 savaş jeti bulunuyor. Blok 30 savaş uçakları, halihazırda TUSAŞ tarafından yapısal modernizasyonundan geçiriliyor. Talep edilen 40 adet F-16’nın, Blok 70 konfigürasyonunda olduğu biliniyor. 80 adet modernizasyon kiti tedarikinin ise Blok 50/50+ konfigürasyonlu F-16’ları kapsadığı tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye ABD’den 100’den fazla F-35 savaş uçağı sipariş etmiş ancak S-400 krizi nedeniyle 2019 yılında tek taraflı olarak programdan çıkarılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi dönüşü yaptığı açıklamada, F-35’ler için 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yapıldığını hatırlatarak, “ya uçaklarımızı verecekler ya da parayı” demişti.

# abd # ankara # türkiye # erdoğan # tusaş # Biden # washington # başvuru # savunma bakanlığı # roma # savaş uçağı # jet # savaş jeti