Yemen'de dış müdahale bekleniyor

İran ve Suudi Arabistan arasındaki güç mücadelesinin sürdüğü Yemen’e Körfez ülkelerinin müdahalesi bekleniyor

Yemen'de dış müdahale bekleniyor

Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yaseen, Şii Husilerin ilerleyişini durdurmak için Körfez ülkelerinden Yemen’e asker göndermelerini talep etti.

El Cezire’ye konuşan Yaseen, “Husiler ilerleyişlerini sürdürüyor.. Birçok şehrin ve havaalanın kontrolü ellerinde, Aden’e hava saldırıları düzenliyorlar. Körfez İşbirliği Konseyi ve Birleşmiş Milletler’den, Husilerin saldırılarına karşı uçuşa yasak bölge kararı almalarını” talep ettiklerini belirtti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Saud-El Faysal ise İngiliz muhatabı Philip Hammond ile yaptığı görüşme sonrası, “İran destekli Husilerin Yemen’deki şiddet eylemlerinin devam etmesi halinde, bölgenin güvenliğini korumak adına Körfez Ülkeleri gerekli önlemleri alacaktır” açıklamasında bulundu

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond ise, “Suudi ve Amerikalı müttefiklerimizle Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadi’ye destek konusunu tartışacağız… Fakat herhangi bir askeri müdahaleden yana değiliz” ifadelerini kullandı.

Aydınlık’ın konu ile ilgili görüşlerine başvurduğu, Mısır Dışişleri kaynakları ise “İran’ın bölgedeki yayılmacılığı Arap ülkelerinde tedirginlik yaratıyor. Yemen’deki Husiler’e İran tarafından silah ve uzman yardımı yapıldığı biliniyor. İran diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmeye son vermeli” değerlendirmesinde bulundu.

Mısır’ın, Yemen’de, Suudi Arabistan’la ortak tavır alacağını belirten dışişleri kaynakları, Yemen Dışişleri Bakanı’nın Körfez ülkelerine yaptığı çağrıyı meşru bulduklarını belirtti.

2014 yılı Eylül ayında patlak veren Yemen’deki iç çatışmalar, 2015 yılında Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in istifa etmesi ile kısa süreliğine sonlansa da, sonrasında Şii Husiler ve Başkanlık güçleri arasında yeni çatışmalar patlak vermişti.

Sinan Güzaltan/Kahire

ulusalkanal.com.tr

# Yemen # bekleniyor # dış müdahale