Üreticinin don nöbeti çilesi

Ne zaman termometreler 3 dereceyi gösteriyor; onların da çilesi başlıyor. Seralarda sobalar yakılıyor. Ateşi de sürekli harlanıyor. Birçoğumuz derin uykudayken, çiftçilerimizin dona karşı amansız mücadelesi güneş yüzünü gösterinceye kadar sürüyor.

Üreticinin don nöbeti çilesi

Örtü altı üretimin en önemli merkezi Antalya’nın Kumluca İlçesinde, üreticinin donnöbeti çilesi sürüyor. Çalışanların mesaisi bitiyor. El ayak çekiliyor. Ancak üreticinin mesaisi bitmiyor. Çünkü onların gecesi yok, gündüzü yok.

Önceden hazırlanıp seranın girişinde bekletilen odunlar, sobalara atıldı. Ürünü dondan koruyacak ateş yakıldı. Sıklıkla seranın içindeki termometreler kontrol edildi. Ateş sürekli harlandı. Uykusuz geçecek bir gece için dakikalar işlemeye başladı.

Tüm bu emek, sofralarımıza gelecek, yurdu ve dünyayı doyuracak ürünün dondan korunabilmesi için…

Çay demini aldı. Don nöbetinde koyu bir sohbet başladı. O sohbet, yine termometre kontrolü ve ateş harlama nedeniyle kısa kesintilere uğrasa da çay eşliğinde gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

Birçoğumuz derin uykudayken, çiftimizin dona karşı amansız mücadelesi güneş yüzünü gösterinceye kadar devam ediyor.

# antalya # Güneş # üretici # sera # mücadele # kumluca # emek # ürün # nöbet # don # Tarım # ateş # soba # Antalya Kumluca # don nöbeti # çitfçi # üretici çiftçi