Meclis'e alınan telefonlarla ilgili tartışma yaratacak iddia

Meclis'te makam odalarına alınan ve pahalı olmasıyla dikkat çeken Cisco marka telefonlara ilişkin tartışma yaratacak bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre ABD Ulusal Güvenlik Ajansı, Cisco marka telefonları istihbarat toplamak için kullanıyor. Cihazın, FETÖ çatı iddianamesinde "Fethullahçı örgütün tercih ettiği telefon markası" olarak geçtiği de belirtildi.

Meclis'e alınan telefonlarla ilgili tartışma yaratacak iddia

Meclis'te milletvekili odalarına kurulan Cisco marka telefonların ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'nın istihbarat toplamak için kullandığı öne sürüldü.

Ortalama piyasa fiyatı 507 Türk Lirası olan telefona ilişkin iddia, CHP MYK üyesi İzmir Milletvekili üyesi Zeynep Altıok’dan geldi. Altıok, "NSA'nın istihbarat toplamak için kullandığı Cisco marka telefonların TBMM’de ne işi var?” diye sordu.

CHP MYK üyesi İzmir Milletvekili Altıok, "ABD Columbia Üniversitesi, Cisco’nun VoIP telefonlarında ciddi güvenlik açıkları tespit ettiklerini duyurmuştu. Bahsi geçen açıklamada Cisco VoIP telefonlarının rahatlıkla birer dinleme aygıtı olarak kullanılabileceğini belirtilmişti. Söz konusu araştırmacılar, buldukları açık sayesinde bu telefonlarla ortam dinlemesi yapılabileceğini belirtmektedir. Bununla birlikte, Glenn Greenwald'ın "Saklanacak Yer Kalmadı" kitabına göre NSA yöneticileri cihazı, "Dünya çapındaki önemli ve zor noktalarda konumlandırma sağlıyor" şeklinde tanımlıyor" dedi.

ODA TV'ye konuşan Zeynep Altıok, Cisco telefonların FETÖ çatı iddianamesinde “FETÖ’nün tercih ettiği telefon markası" olarak belirtildiğini söyledi.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a da dikkat çeken sorular yönelten Altıok, "Bu telefonlar ile ortam dinlemesi yapılabileceği iddiaları doğru mudur? Konuyla ilgili hangi güvenlik testleri ve önlemleri alınmıştır? Önceden kullanılan telefonlar gayet sağlam çalışırken bir anda neden bu değişikliğe gidildi? Bu telefonları almaya ne zaman ve kim tarafından karar verildi?" dedi.

ulusalkanal.com.tr

# fetö # tbmm # meclis # NSA # Zeynep Altıok