NATO Zirvesi öncesi Türkiye'den Libya'ya kritik ziyaret

NATO zirvesi öncesi Türkiye'den üst düzey bir heyet Libya'ya gitti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki heyette, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yer aldı. Ziyaretin talimatını bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan verdi. Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden'ın görüşmesi öncesi Washington ile diplomasi Libya'da da sürdü.

NATO Zirvesi öncesi Türkiye'den Libya'ya kritik ziyaret

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye'den üst düzey bir heyet Libya'yı ziyaret etti. Ziyaret Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacak NATO Zirvesi öncesinde gerçekleşti.

Temaslara ilişkin ayrıntıları Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı duyurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlık ettiği heyette Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

Ziyaretteki temaslarda ikili ilişkiler ele alındı, bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

ABD İLE DİPLOMASİ TRAFİĞİ

NATO zirvesindeki Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden görüşmesi öncesi Washington ile Ankara hattında diplomasi trafiği yaşanıyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Libya'dan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ı aradı.

Görüşmede ikili ilişkiler, bölgesel meseleler başta olmak üzere Afganistan, Suriye, Libya, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs özelinde bölgesel gelişmeler değerlendirildi. Erdoğan ile Biden arasında yapılacak görüşmenin detayları ve ele alınacak konular görüşüldü.

ZİRVE ÖNCESİ AKAR-AUSTIN GÖRÜŞMESİ

Libya teması öncesi de telefon diplamasisi oldu. Akar, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile telefonda görüştü.

Bakan Akar Libya Görev Grup Komutanlığını ziyareti sırasında mesaj verdi. Hulusi Akar geçtiğimiz gün ise Sicilya'daydı. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ve İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini ile toplantı yaptı.

Milli Savunma Bakanı, Türkiye'nin NATO ülkeleri arasında öne çıktığını da vurguladı.

# hakan fidan # türkiye # libya # hulusi akar # erdoğan # İbrahim Kalın # cumhurbaşkanı erdoğan # Mevlüt Çavuşoğlu # süleyman soylu # nato # İçişleri Bakanı Süleyman Soylu # brüksel # Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar # Yaşar Güler # MİT # Biden # türkiye libya # fahrettin altun # Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu # cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın # NATO Zirvesi # Erdoğan Biden görüşmesi # Abdülhamid Dibeybe # İletişim Başkanı Fahrettin Altun # Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler # NATO Erdoğan Biden # türkiye libya ziyaret # Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan # MİT Hakan Fidan # Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe # NATO Zirvesi Türkiye