Avrupa Parlamentosu'ndan skandal Demirtaş kararı

Terör tutuklusu Eski HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ardından Avrupa Parlamentosu da skandal bir karar aldı. Avrupa Parlamentosu, Selahattin Demirtaş'ın AİHM kararları kapsamında acilen serbest bırakılmasını istedi.

Avrupa Parlamentosu'ndan skandal Demirtaş kararı

Avrupa Parlamentosu, PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istedi.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda ''Türkiye'deki insan hakları, Demirtaş ve diğer siyasi tutukluların durumu'' konulu oturum düzenlendi. Oturumda, milletvekillerinin ardından Avrupa Birliği Komisyonunun eşitlikten sorumlu üyesi Helena Dalli bir konuşma yaptı.

Dalli, konuşmasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın haklarının ihlal edildiği yönünde karar aldığını ifade etti. Dalli, yerlerine kayyum atanan HDP'li belediye başkanlarına ilişkin kararların endişe verici olduğunu da iddia etti.

Avrupa Parlamentosunda oturumun ardından siyasi gruplar ortak bir karar tasarısı oluşturdu. 590 oyla kabul edilen tasarıda, terör tutuklusu Demirtaş'ın koşulsuz şartsız acilen salıverilmesi talep edildi. Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Demirtaş hakkındaki suçlamaların düşürülmesi de talepler arasında yer aldı. AİHM'nin Demirtaş davasıyla ilgili kararları da hatırlatıldı.

Demirtaş'ın yanı sıra sözde insan hakları savunucuları, avukatlar, gazeteciler, siyasetçiler ve akademisyenlere ilişkin davalar da tasarıda ele alındı. Avrupa Birliği yetkililer ve kurumları bu davaların Türk muhatapları ile temaslarında gündemde tutması talep edildi. Görüşmelerde bu kişilere destek verilmesi de istenecek.

# türkiye # Avrupa Parlamentosu # pkk # hdp # terör # türk # terör örgütü # Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi # avrupa birliği # ab # hdp pkk # aihm # selahattin demirtaş # demirtaş # pkk hdp # figen yüksekdağ # AİHM kararı # avrupa birliği komisyonu # HDP kayyum # Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu # terör tutuklusu Demirtaş