Prof. Dr. Yalçın Kaya: Çiftçiye ilk önce güven aşılamamız gerekir

Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Kaya Fikir Meydanı Programında değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Yalçın Kaya: Çiftçiye ilk önce güven aşılamamız gerekir

Hazine arazilerinin tarıma açılması ve çiftçiye verilen tohum hibesini değerlendiren Kaya, “Çiftçimizi üretimden vazgeçirmemiz gerekiyor. Açılan arazi pilot olması ve başlangıç olması açısından önemli fakat çok yetersiz. Çiftçilerimiz sertifikalı tohumluk kullandığında %20 üretim artıyor. Buraya destek verebilirsek daha çok katkı sağlayacağını düşünüyorum. Şu an çiftçilerimizin yazlık ekimlerinin yaptığı zamanlar. Çiftçiye ilk önce güven aşılamamız gerekir. Ürettikleri ürünün ellerinde kalmayacağını bilmeliler. Taban fiyatları şimdiden açıklanmalı. Çiftçimize “arkanızdayız” denmelidir.” dedi.

Tanzim satışların yeniden yapılması gerektiğini söyleyen Kaya, “Aracısız satışlar yapılmalıdır. Geçen sene yapılan tanzim satışlar yeniden yapılabilir. Direkt üreticiden alınarak yoksul durumda olan insanlara dağıtılabilir. Bu sayede hem çiftçi memnun olur hem de devletimiz daha ucuza mal etmiş olur.” İfadelerini kullandı.

21 ilde yapılacak tohum desteği çalışması değerlendiren Kaya, “Hali hazırda zor durumda olan tohumculuk sektörü var. Yine ihtiyacı olan zor durumda çiftçilerimiz var. Tohum firmalarının ellerinde kalan tohumları devlet alarak çiftçiye vermesi daha doğru olur. Daha geniş çevreye yayılır.” dedi.

Ülkemizin yerel tohum kapasitesinin artırılması için AR-GE desteğine ihtiyacı olduğunu söyleyen Kaya, “Ülkemiz biyoçeşitlilik açısından zengin bir ülke. Ülkemizde 12 bin den fazla bitki türü var bunun 3 bin tanesi endemik. Yerel tohum çalışmalarına AR-GE desteği artmalıdır.” diye konuştu.

Yerli tohum uluslararası pazarda yer bulabiliyor mu sorusunu yanıtlayan Kaya, “Bu sektör çok genç ve dinamik bir sektör oldu. Elimizde yeteri kadar tohum olsa şu anda dünyanın her yerine tohum satacak potansiyele sahibiz. 2023 e hedefimiz 1 milyon tohuma ulaşmaktı. Bunu 2 yıl önce geçtik. Dünya tohum pazarında 11. Sıraya yükseldik. Bitkisel üretimde de Avrupa’da 1. Dünyada 7. Sıraya yükseldik. Yeterlilik anlamında da %80 civarına ulaştık. 176 milyon civarında bir ithalatımız, 152 milyon civarında da ihracatımız var. Hemen hemen kendimizi karşılıyoruz.“ dedi.

# ulusal kanal # Fikir Meydanı # trakya üniversitesi # Yalçın Kaya # çifçi