Vaka sayılarında korkutan tırmanış

Kovid-19 vakaları yeniden hızlı bir artış eğilimine girdi. Ülkemizde Temmuz başında 4 bin 500'e gerileyen günlük vaka sayısı 14 bini geçti. Bu rakamlara henüz yansımayan ise tatil yoğunluğunun doğuracağı yeni vakalar. Kitlesel alanlardaki tedbirsizliğin vaka sayısını önemli ölçüde etkilediğini belirten uzmanlara göre, etkin aşılama ile toplum bağışıklığının yüzde 70’lere çıkarılması şart.

Vaka sayılarında korkutan tırmanış

Uzmanlara göre, tatil yoğunluğu ve önlemler konusundaki rehavet rakamlara henüz yansımamış olsa da, vaka sayısında hızlı tırmanış kaygı verici.

Ülke genelinde günlük vaka sayısı 15 bin seviyesinde. 9 günlük tatil boyunca Türkiye’nin hemen her kentinde insan yoğunluğu oluştu. Geri dönüşler tamamlandı. Peki bu durum bundan sonraki tabloya nasıl yansıyacak?

Bu hareketlilik boyunca kitlesel alanlarda salgın tedbirlerine uyulmadı. Oysa maske, mesafe ve temizlik her koşulda salgına karşı en önemli zırhımız.

Sonbahar mevsimine bağlı olarak vaka sayısında artış bekleniyordu. Akdeniz Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, son verilere göre bu artışın daha erken görülebileceği konusunda uyardı. Tedbirler yeniden gündeme gelebilir.

Prof. Dr. Yalçın, etkin aşılama ile toplum bağışıklığının yüzde 70’lere çıkarılmasının salgınla mücadelenin en temel şartı olduğunu söyledi. Aşı konusundaki yersiz kaygılara da açıklık getirdi.

# türkiye # koronavirüs # Kovid19 # vaka # sonbahar # tatil # akdeniz # salgın # Akdeniz Üniversitesi