NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: ''NATO'nun Irak misyonunun genişletilmesini kararlaştırdık''

NATO Savunma Bakanları toplantısı sonrası Irak'taki 500 askerin sayısının 4 bine çıkarılması kararı açıklandı. Afganistan'daki misyona ilişkin ise bir karar çıkmadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: ''NATO'nun Irak misyonunun genişletilmesini kararlaştırdık''

NATO Savunma Bakanları Toplantısının ikinci ve son gün oturumu tamamlandı. Video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar temsil etti.

İkinci ve son gün oturumunun ardından basın toplantısı düzenledi. Konuşmayı NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptı.

Açıklamanın ana gündemi Afganistan ve Irak'taki misyonlar oldu. Stoltenberg, ABD ile Taliban arasındaki anlaşma gereği 1 Mayıs'ta Afganistan'daki uluslararası askerlerin çekilmesi konusunda toplantıda bir karar alınmadığını söyledi:

- Şu aşamada Afganistan'daki mevcudiyetimizin geleceği hakkında son kararı vermedik.

- Ancak 1 Mayıs tarihi yaklaşırken NATO müttefikleri yakın istişarelerine ve koordinasyona gelecek haftalarda devam edecek.

Stoltenberg, Afganistan konusunda birçok açmazın bulunduğunu ve "kolay seçenekleri" olmadığını ifade etti.

Afganistan için karar çıkmayan toplantıda, Irak'taki 500 personelin sayısının 4 bine çıkarılması kararı alındı. Stoltenberg, Irak konusundaki değerlendirmeleri aktardı:

- Irak güçlerini terörle mücadelelerinde desteklemek ve DEAŞ'ın bir daha geri dönmesini engellemek amacıyla bugün NATO'nun Irak misyonunun genişletilmesini kararlaştırdık.

- Misyonumuz 500 personelden 4000'e çıkacak. Eğitim faaliyetlerine daha fazla Irak kurumu ile Bağdat dışındaki bölgeler de dahil olacak.

Stoltenberg, NATO'nun Irak'taki mevcudiyetinin şartlara bağlı olduğunu, asker sayısındaki artışın kademeli yapılacağını kaydetti.

# abd # türkiye # hulusi akar # deaş # ırak # Afganistan # nato # Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar # bakan akar # taliban # bağdat # stoltenberg # NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg # jens stoltenberg # NATO Savunma Bakanları toplantısı # NATO Afganistan # ABD Taliban # NATO müttefikleri # misyon