Merkel sonrası Almanya'yı ne bekliyor?

Genel seçimlerin tamamlanmasının ardından Almanya'da yeni döneme ilişkin tartışmalar başladı. Seçimlerin galibi Olaf Scholz, partisi SPD'nin hükümeti kurmaya hazır olduğunu açıkladı. Hükümeti kurma yetkisinin kendisinde olduğunu söyleyen Scholz, koalisyon önceliklerinin Yeşiller ve liberaller olduğunu belirtti.

Merkel sonrası Almanya'yı ne bekliyor?

Almanya'da genel seçimler sona erdi. Sosyal Demokratlar sandıktan birinci çıktı.

Seçimlerin ardından Sosyal Demokratların Başbakan Adayı Olaf Scholz, kameraların karşısına Mikrofonun arkasına geçti ve koalisyon hedefini paylaştı:

- Halk, koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik'e muhalefete gitmesini söyledi. Seçmenler üç partiyi, Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'yi güçlendirdi, dolayısıyla yurttaşların verdiği net yetki budur, gelecek hükümeti bu üçü kurmalıdır.

Olaf Scholz'a yanıt, mevcut Başbakan Merkel'in partisinin adayından geldi. Partilerinin oylarının SPD'ye yakın olduğuna dikkat çeken Armin Laschet, kendilerinin de hükümeti kurabileceklerini açıkladı. Muhtemel koalisyon ortakları olarak Yeşiller ile Alman ekonomisine yakın Hür Demokrat Parti değerlendiriliyor.

Seçim öncesi dönem, Almanya'nın ABD'den uzaklaştığı bir süreç oldu. 2013 yılında ABD'nin devlet liderlerini dinleme skandalının ardından birçok gelişme, Almanya'yı bağımsız siyaset geliştirmeye zorladı. Atlantik ötesi ilişkiler son olarak Almanya'nın Rusya ile birlikte yürüttüğü Kuzey Akımı 2 projesi ile sınandı.

Seçimlerin ardındansa projeye en çok karşı çıkan Yeşiller, hükümetin oluşturulması için kilit önem kazanmış durumda. Çünkü iki büyük parti de üçlü koalisyondan oluşan hükümeti tercih ediyor.

Özellikle Armin Laschet'in çizgiyi, Avrupa ile Asya arasındaki arabuluculuk görevini sürdürmekte kararlı olduğunu gösteriyor. Sosyal Demokratların adayı Olaf Scholz ise son olarak ABD ile NATO'yla olan ilişkilerin tartışılmaz olduğuna dikkat çekmişti.

Merkel'in bıraktığı miras ile yeni hükümeti bekleyen görevleri ise Vatan Partisi Avrupa Temsilcisi Ali Mercan değerlendirdi. Gün Ortası'na konuşan Mercan, Almanya'nın arabulucu ve bağımsızlıkçı siyasetinin devam edeceğini söyledi.

# almanya # hükümet # Merkel # Olaf Scholz # spd # Hür Demokrat Parti