Antalya Elmalı'daki Avlan Gölü kurudu

Antalya'nın Elmalı ilçesinde 850 hektar büyüklüğündeki Avlan Gölü, neredeyse tamamen kurudu. Gölün tabanı çorak araziye döndü. Antalyalı çoban ressam Sinan Demir, göldeki kurumaya görsel sanatla dikkat çekti.

Antalya Elmalı'daki Avlan Gölü kurudu

Antalya’nın Elmalı ilçesinde 850 hektar büyüklüğündeki Avlan Gölü kurudu.

Karstik oluşumlu göl, sedir ormanlarının bulunduğu Elmalı Dağı ve Bey Dağları arasında yer alıyor. Göl, buharlaşmanın artması, göle giden derelerin üzerine gölet ve baraj yapılması ve kaçak sondajlar gibi nedenlerle kurudu. Antalyalı çoban ressam Sinan Demir, bu duruma görsel sanatla dikkat çekti.

Göldeki su seviyesi giderek azaldı. Yağışsız ve aşırı sıcak geçen havaların ardından gölde çok az miktarda su kaldı. Çevresindeki köylerde susuzluk sorunu yaşanıyor. Bölge tarımı için tehlike çanları çalıyor. Göldeki ekosistem neredeyse yok oldu. Tam da böylesi zamanda Sinan Demir, eline fırçasını aldı. Çorak araziye dönen göl tabanı üzerinde resim yaptı. Bu anlar kameralarca kaydedildi.

Demir, uzun zamandır iklim değişikliği üzerine sanatsal çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar kapsamında “Avlan Gölü Ölüyor” kısa filmini hazırladı. Şimdi bu film uluslararası film festivallerinin yolcusu.

Demir, konuyla ilgili sanatsal etkinlikler ve sergiler de düzenliyor. Avlan Gölü için çözüm var. Ancak erken davranılması gerekiyor.

# antalya # kuraklık # elmalı # Avlan Gölü # su kıtlığı