Rusya Ukrayna sınırına asker gönderiyor

Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlılarının kontrolündeki Donbass bölgesinde, dün itibarıyla sona eren ateşkesin daha uzatılmayacağını söyleyen Rusya, Ukrayna sınırına askeri sevkiyata başladı. ABD’den Ukrayna’ya destek açıklaması geldi. Kremlin, ‘Bölgede NATO faaliyetlerine karşı önlem alıyoruz’ dedi

Rusya Ukrayna sınırına asker gönderiyor

Donbass bölgesinde 1 Nisan itibariyle sona eren ateşkes sonrası sınırda askeri hareketlilik yaşanıyor. Birkaç gün önce Ukrayna Savunma Bakanlığı, bölgede Rus yanlısı “ayrılıkçıların” saldırısı sonrası 4 Ukrayna askerinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Homçak önceki gün parlamentodaki konuşmasında “30 Mart 2021 tarihi itibaren Ukrayna devlet sınırı boyunca 28 taktik tabur grubu konuşlandırıldı. Ayrıca son dönemde tatbikat bahanesiyle Rusya'nın farklı bölgelerinden getirilen askeri birlikler, Ukrayna sınırı yakınlarına yerleştiriliyor” demişti.

Ukrayna’ya petrol ihracını durdurduğunu açıklayan Rusya, 14. Zırhlı Tümenini de sınıra konuşlandırdı ve işgal altındaki Kırım’a tren yoluyla asker ve askeri araç ile teçhizat sevk etti. Bununla birlikte Rus demiryollarındaki trafik yoğunluğunun sivil seferlerden askeri seferlere kaydırıldığı da gelen bilgiler arasında.

KİEV’DEN ATEŞKES ÇAĞRISI

Donbass Temas Grubunda Ukrayna'yı temsil eden, ülkenin ilk Devlet Başkanı Leonid Kravçuk, perşembe gününden itibaren Donbass'ta tam ve kapsamlı ateşkese dönülmesi çağrısı yaptı

Ukrayna’da yayın yapan Espreso televizyonuna konuşan Arestoviç, Donbass Temas Grubu’nun başkanlar düzeyindeki toplantısının sürdüğünü belirterek, “Leonid Makaroviç Kravçuk, toplantıya perşembe günü gece yarısından itibaren Donbass’taki tam ve kapsamlı ateşkese geri dönülmesi önerisiyle başladı. Bu öneri şu anda değerlendiriliyor” dedi. Yeni esir takası konusunda bilgi sahibi olup olmadığı sorulan Arestoviç, insani yardım alt grubunun toplantısının sonucuna bağlı olarak ‘bir şeyler söyleyebileceğini’ kaydetti.

NATO’NUN FAALİYETLERİNE KARŞILIK ÖNLEM ALIYORUZ’

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki hareketliliği artırması ve Kırım'a askeri sevkiyat ile ilgili gazetecilerin sorusunu cevapladı. Söz konusu askeri hareketliliği doğrulayan Peskov, “Rusya kendi toprakları içerisinde silahlı kuvvetlerini kendi takdirine bağlı olarak hareket ettiriyor. Bu hiç kimseyi rahatsız etmemeli ve bu hiç kimse için tehdit içermiyor.” ifadelerini kullandı.

NATO'nun, Rusya sınırlarında askeri faaliyetlerini artırdığına dikkati çeken Peskov, “Rusya kendi sınırlarının güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri alıyor. Rusya sınırları boyunca NATO’nun, diğer birliklerin ve bazı ülkelerin silahlı kuvvetlerinin faaliyetlerini artırdığını biliyorsunuz. Bütün bunlar bizi tetikte olmaya mecbur ediyor.” diye konuştu.

Rus askeri birliklerinin Ukrayna'nın doğusundaki varlığına yönelik iddialarla ilgili de konuşan Peskov, “Rus birlikleri Ukrayna topraklarındaki silahlı çatışmalara hiçbir zaman katılmadı ve katılmıyor. Bu, Ukrayna’nın iç çatışmasıdır.” dedi. Ayrıca Peskov, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin provokasyonlar yaptığını öne sürerek, Rusya, Avrupa ülkeleri ve dünyadaki diğer ülkelerin Ukrayna’da iç savaş olmasını istemediğini vurguladı.

ABD’DEN UKRAYNA’YA DESTEK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Blinken ile Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba arasındaki telefon görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Bakan Blinken, Rusya'nın Donbas ve Kırım'da devam eden agresifliği karşısında Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit etti.” ifadesine yer verildi. Açıklamaya göre Ukrayna'nın doğusundaki gerginlik konusunda endişesini dile getiren Blinken, hayatını kaybeden Ukraynalı askerler için başsağlığı diledi.

# Ukrayna # nato # rus # sevkiyat # devlet başkanı # Donbass