Türk Eczacıları Birliği'nden açıklama: ''İlaç krizinin sorumlusu biz değiliz''

Türk Eczacıları Birliği'nden gündemdeki ilaç krizi iddiası ile ilgili yazılı açıklama geldi. Eczacılar, Sağlık Bakanlığı ve ilaç firmaları şubat ayında ilaç kurunda anlaşana dek pek çok ilacı temin edemediklerini belirtti. Denetimlerle eczacıların hedef gösterildiğinin ifade edildiği açıklamada ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi de istendi.

Türk Eczacıları Birliği'nden açıklama: ''İlaç krizinin sorumlusu biz değiliz''

İlaç krizi devam ederken eczacılardan yeni bir açıklama geldi.

- Ciddi bir ilaç yokluğu içerisindeyiz ve bu tablo gün geçtikçe derinleşiyor. Her şeyden önce söylemekte fayda var: Bu krizin sorumlusu biz eczacılar değiliz. Her ne kadar ilaç fiyatlarının artmasına karşı olsak da ilaç fiyatlandırmasına esas olan Avro kuru 4.57 TL iken güncel Avro kuru 11 TL civarında seyrediyor.

Türk Eczacıları Birliği 43’üncü Olağan Kongre Delegasyonu yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada eczacılar, Sağlık Bakanlığı ve ilaç firmaları şubat ayında ilaç kurunda anlaşana kadar pek çok ilacı temin edemediklerini belirtti.

- Günlerdir mesleğimizi ve meslektaşlarımızı itibarsızlaştırmaya yönelik tutumlar ile karşı karşıyayız. Eczanelerimize denetimler düzenleniyor, meslektaşlarımız susturulmaya çalışılıyor ve hedef gösteriliyor. Bu tavrı kabul etmiyoruz.

Eczacılar, 14 yıldır güncellenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesinin güncellenmesini istedi. Çözüm için yerli ilaç politikalarını da işaret ettiler.

- Eczacılarımız hastalarına ilaç veremiyorsa, hastalarımız ihtiyaçları olan ilaçlarına ulaşamıyorsa bunun sebebi hâlihazırdaki ilaç fiyatlandırma politikalarıdır, 14 yıldır güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesidir, yerli ilaç politikalarının istenen düzeyde olmamasıdır. Kamu otoritesi, hangi dağıtım ağında bu ilaçların bulunduğunu beyan ediyorsa temin etmeye ve hizmetimizi kesintisiz sürdürmeye hazırız.

# ilaç # eczacılar # Türk Eczacıları Birliği # ilaç krizi