Uyuşturucu suçlularının ehliyetlerine el konulacak

Anayasa Mahkemesi, uyuşturucudan mahkum olanların sürücü belgelerinin geri alınması kararını uygun buldu.

Uyuşturucu suçlularının ehliyetlerine el konulacak

İstanbul 6’ncı İdare Mahkemesi, Karayolları Trafik Kanunu’nun 41’inci maddesince aralarında uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticaretinin de bulunduğu bazı suçlardan mahkum olanların sürücübelgelerinin geri alınmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürdü.

İdare Mahkemesi, sürücü belgesinin geri alınması ile mahkumiyete konu suç arasında sebep sonuç ilişkisinin bulunmadığı iddiasıyla düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvuruldu.

“ARAÇ KULLANIMI SUÇLARIN İŞLENMESİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR”

Mahkeme gerekçede, suçlara konu eylemlerin gerçekleştirilmesinde araç kullanımının suçun işlenmesini kolaylaştırdığına işaret ederek, sürücü belgesinin hüküm silininceye kadar geri alınması kararını uygun buldu.

''Türk Ceza Kanunu'nun 188'nci maddesinde düzenlenen suçların niteliği ve bu suçların işlenebilmesinin failin sevk ve idaresindeki aracın varlığı durumunda kolaylaştığı gözetildiğinde, sürücü belgesinin geri alınmasının anılan suçların işlenmesinin önlenmesine katkıda bulunmak suretiyle kamu sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına hizmet etmeyeceği ileri sürülemez.”

# istanbul # uyuşturucu # anayasa mahkemesi # Belge # Sürücü # ehliyet # türk ceza kanunu # mahkum # suçlu # fail # sürücü belgesi