AKP'de torba yasa çatlağı

Torba tasarı içine konulan, MTV zammı ve sarmalık tütün ile ilgili yaptırım düzenlemesine, AKP’den de itiraz geldi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, tepkiler üzerine ‘revize’ mesajı verdi. Tütün Komisyonu da önümüzdeki hafta başında torba yasa tasarısında duydukları endişeyi komisyonla paylaşacak

Meclis’te tartışılan torba yasa tasarısına muhalefetin ardından AKP’den de tepki geldi.

AKP kaynaklarından edinilen bilgilere göre, AKP’li milletvekilleri, MTV zam oranının yüksekliği, maden kanununda değişiklik, meraların imara açılması, Türkiye Kömür İşletmelerinin özelleştirilmesi ve tütün üretimi için yapılan düzenlemelere itiraz etti.

AKP’li bazı vekiller, Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Türkiye Kömür İşletmeleri’nin özelleştirilmesini sağlayan düzenlemenin, suistimallere sebep olacağı ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. AKP’li vekiller, “Çok büyük doğa katliamları yaşanabilir” uyarısında bulundu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Türkiye Kömür İşletmeleri’nin özelleştirilmesini sağlayan düzenlemeye Genel Maden İşçileri Sendikası da tepki gösterdi. Sendikanın Yönetim Kurulu, söz konusu düzenlemenin yeni iş cinayetlerinin önünü açacağını belirtti.

Torba yasada en çok tepki gösterilen maddelerden biri de tütün üretimi ve üreticileri ile ilgili düzenleme. Bu düzenlemeye tütüncülüğün başlıca geçim kaynağı olan Adıyamanlı milletvekillerinden tepkiler var. Adıyamanlı vekillerin, sarmalık tütün ile ilgili ağır yaptırımlar içeren düzenlemelere karşı Maliye ve sağlık Bakanları ile görüştüğü öğrenildi. Vekillerin bakanlara, “Yasa geçerse kaçak üretim artar, Adıyaman’ın ekonomisi çöker” dediği belirtildi.

Tepki üzerine Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın ilgili "maddenin rezive edileceğini söylediği" vurgulandı.

Öte yandan, içerisinde birçok önemli kuruluşun yer aldığı Tütün Komisyonu önümüzdeki hafta başında Ankara’ya gelecek. Komisyon, tütün ile ilgili maddeden duyduğu endişelerini paylaşacak.

ulusal.com.tr

# AKP # torba yasa # mtv