İşte Türkiye sınırındaki ABD üssünün bilinmeyenleri

ABD Cizre’nin hemen karşısındaki Ayn Divar'da kurduğu istihbarat üssündeki görevli sayısı 80 kişiye çıkarıldı. Türkiye-Suriye-Irak sınırının kesişme noktasındaki üste genişletme çalışmaları sürüyor.

İşte Türkiye sınırındaki ABD üssünün bilinmeyenleri

Aydınlık’ın yerel kaynaklardan ve bölgede görev yapmış güvenlik kaynaklarından edindiği bilgilere göre; ABD'nin Cizre’nin hemen karşısında Türkiye-Suriye-Irak sınırının kesişme noktasında kurduğu üs, özellikle Irak’ın kuzeyindeki PKK varlığı ile Suriye’de Fırat’ın doğusundaki PKK/PYD bölgesi arasında işbirliğini sağlıyor, bu bölgelerin birleştirilmesi faaliyetini yürütüyor.

Tamamı istihbaratçılardan oluşan üsle ilgili bilgi veren yerel kaynaklar, "Amerikalılar Ayn Divar’da Ciburi Aşireti'ne ait binalarda faaliyet yürütüyorlardı. Sayıları arttıkça binaların etrafına konteynerler yerleştirdiler. Bu konteynerlerin bazıları büro, bazıları konut olarak kullanılıyordu. Biden, ABD Başkanı olduktan sonra üste bir hareketlilik gözlendi. TIR’larla inşaat malzemesi getirildi. Şimdi yeni binalar yapılacakmış, kalıcı modern bir üs haline getirilecekmiş. Bu arada güvenliği de en üst düzeye çıkarılacakmış" dediler.

Yerel kaynaklar ABD'nin Fırat’ın doğusundaki Ciburi Aşireti'nden çok sayıda kişiyi de asker yapıp maaşa bağladıklarını bildirdiler.

SAYI ARTIRILDI

Geçmişte bölgede görev yapmış emekli güvenlik kaynakları da üssü ve üssün genişleme çalışmalarını doğrulayarak şu bilgileri verdiler:

"Bu bölgede uzun süredir ABD'nin istihbarat yapısı var. Edindiğimiz son bilgilere göre son günlerde sayılarını çok artırmışlar. 80’e çıkarmışlar. Tabi bunlara güvenliği sağlayacak ekipleri ve yerel çalışanları da eklerseniz sayı daha da artıyor. Burası bölge için çok kritik bir karargah oluyor. Bölgede boru hatları var. Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı çok yakınından geçiyor. Bir başka konu da Ruslar. Rusya'nın bölgedeki hareketliliği arttı. Amerika bundan rahatsız. Rusları engellemeye yönelik de hamleler içinde. Ayn Divar üssünün genişletilmesinde bu da etkili olmuş görünüyor."

Bölgeyi yakından tanıyan ve takip eden bir uzman da şunları söyledi:

"Ayn Divar birçok açıdan önemli ve stratejik. Irak-Suriye hattını denetleyebilen bir bölge. Türkiye Fırat’ın doğusuna Irak sınırından müdahale etmeyi düşünürse, burası en kritik yerlerden biri. Türkiye’yi engellemek için uygun bir bölge. ABD, istihbarat üssünü koruma bahanesiyle kısa sürede buraya binlerce asker yığabilir. Hedefi istihbaratçılarını korumak değil, Türkiye’yi engellemek olacaktır. Bu durum Ruslar için de geçerli. Rusya, Suriye-Türkiye sınırından Irak sınırına kadar devriye faaliyeti yürütüyor. Rusya son dönemlerde Haseke, Deyrezor, Rakka kırsalında da hareketli. ABD bölgede faaliyetlerini yoğunlaştırırken, Rusya ve Suriye yönetimi de boş durmuyor. Bölgedeki aşiretler güç dengesine göre hareket eder. Bazıları ikili oynasa da bir yıl öncesine göre dengeler değişti. Rusya-Suriye-İran işbirliği şu anda daha güçlü. Ayrıca Türkiye’nin bölgedeki etkinliği de çok arttı. ABD geçen günlerde İranlı güçleri havadan vurdu. Bu saldırı aslında Fırat’ın doğusuna yapılabilecek operasyonlar konusunda bir uyarıydı. Biden sonrası ABD bölgede yeniden hareketlendi. Bu bölge sürekli böyle kalamaz. Suriye yönetimi petrol sahalarını yeniden ele geçirme konusunda kararlı. ABD’nin petrol sahalarına el koyması uluslararası hukuka da aykırı. Dünyada destek veren de yok. Ayn Divar’daki ABD üssünün genişletilmesi, önümüzdeki dönemde Fırat’ın doğusunda çatışmalar yaşanacağını işareti

# abd # cia # Cizre # Tır # petrol # Ayn Divar # ortadoğu # istihbarat # haseke # abd üssü # deyrezor # istihbarat üssü