Türkiye'nin kelebek yuvası: Van

Türkiye’deki kelebek türlerinin yarıdan fazlası Van Gölü havzasında yaşıyor. Endemik türlerin de içinde bulunduğu kelebekler, doğa fotoğrafçılarından da büyük ilgi gördü. Şu sıralar bölgede yaşanan kuraklık, daha önceden bölgede uçtuğu görülen bazı türlere rastlanmamasına sebep oldu.

Türkiye'nin kelebek yuvası: Van

Türkiye’deki kelebek türlerinin yarıdan fazlası Van Gölü havzasında yaşıyor. Endemik türlerin de içinde bulunduğu kelebekler, doğafotoğrafçılarından da büyük ilgi gördü. Şu sıralar bölgede yaşanan kuraklık, daha önceden bölgede uçtuğu görülen bazı türlere rastlanmamasına sebep oldu.

Van Gölü havzası Türkiye'de tespit edilen 430 kelebek türünden 230'unu bünyesinde barındırıyor. Kelebek gözlemcileri ve doğa fotoğrafçıları tarafından büyük ilgi görüyor.

Van Gölü havzası, zengin florası, yüksek rakımı ve eşsiz doğasıyla çok sayıda canlıya ev sahipliği yapıyor. Çoğu endemik olan onlarca kelebek türünün de en önemli yaşam alanları arasında yer alıyor.

Endemik kelebek türleri farklı dönemlerde ortaya çıkıyor.Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda kelebek gözlemcisi ve doğa fotoğrafçısı da Van ve Bitlis'e gelerek bu türleri kayıt altına alıyor.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı, Türkiye'de bulunan yaklaşık 430 kelebek türünün 230'nun Van Gölü havzasında yaşadığını belirtti. Subaşı, "Rosenin Çokgözlüsü" adı verilen kelebek türünün ise sadece Van'da görülebildiğini aktardı.

Subaşı, Van Gölü havzasında kuraklık yaşandığına dikkat çekti ve kelebek türlerinin de etkilendiğini vurguladı.

# türkiye # van # fotoğraf # doğa # kelebek # van gölü havzası