FETÖ'cü 3 eski Danıştay üyesi Yüce Divan'da

Daha önce FETÖ yöneticiliği nedeniyle hapis cezası alan 3 eski Danıştay üyesi, Yüce Divan'da sanık sandalyesine oturdu. Eski Danıştay üyeleri Galip Tuncay Tutar, Vahit Bektaş ve Bülent Olcay "Görevi kötüye kullanma" suçu kapsamında ilk kez yargı önüne çıktı. Anayasa Mahkemesi'ndeki Yüce Divan yargılaması 16 Şubat 2021'e ertelendi.

FETÖ'cü 3 eski Danıştay üyesi Yüce Divan'da

9 yıl aradan sonra Yüce DivanFETÖ'cüler için kuruldu. 3 eski Danıştay üyesi, görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle Yüce Divan sandalyesine oturdu.

Eski Danıştay üyeleri Galip Tuncay Tutar, Vahit Bektaş ve Bülent Olcay FETÖ'nün darbe girişiminin ardından meslekten ihraç edilmişti. Danıştay üyeleri Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi tarafından "örgüt yöneticiliği" ve "örgüt üyeliği" suçlarından çeşitli hapis cezalarına çarptırılmıştı.

FETÖ’nün "Danıştay abisi" olduğu belirlenen Tutar'a "örgüt yöneticiliği" suçundan 16 yıl hapis cezası verildi. Eski Danıştay üyesi Vahit Bektaş, FETÖ üyeliği suçundan tutukluyken etkin pişmanlıktan yararlanarak 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası aldı. Eski Danıştay üyesi Bülent Olcay'a ise "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 13 yıl 6 ay hapis cezasıyla mahkum edildi.

Anayasa'nın 148'inci maddesine göre yüksek yargıçlar görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanır. Bu kapsamda, daha önce FETÖ yöneticisi ve üyesi olmaktan dolayı yargılanan 3 eski Danıştay üyesi hakkında şimdi de "Görevi kötüye kullanma" suçu kapsamında yargılama başlatıldı. Dava iddianamesi yerine geçen raporda, sanıkların, bazı davalarda FETÖ lehine kararlar verdiği, gerekçeli kararların yazımını geciktirdiği kaydedildi.

Yüce Divan’a Kovid-19'a yakalanan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan yerine Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan başkanlık etti. Sanıkların ifadesinin alındığı davanın ilk duruşması tamamlandı. Bir sonraki duruşma 16 Şubat 2021'e ertelendi.

Yüce Divan, başka bir davada FETÖ üyeliğinden 9 yıl hapis cezası verilen eski Danıştay üyesi Hamza Eyidemir'in gelecek duruşmada tanık olarak dinlenmesi kararını aldı.

ulusal.com.tr

# fetö # yargıtay # danıştay # yüce divan