Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri anlaşması yürürlükte

Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri anlaşması yürürlüğe girdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı da anlaşmanın tam metnini yayınladı. Anlaşma gereği Amerika dahil koalisyon uçakları belirlenen bölgelerde uçuş yapamayacak. Bunun yanında; El Kaide, Fetih el Şam ve IŞİD gibi terör örgütlerine karşı mücadele bu bölgelerde devam edecek.

Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri anlaşması yürürlükte

Astana-4 görüşmelerinde Türkiye, Rusya ve İran'ın imzaladığı Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri muhtırası gece yarısından itibaren yürürlüğe girdi. İdlib'in ve Lazkiye, Hama, Humus, Doğu Guta, Dera ve Kuneytra'nın belirli bölgeleri çatışmasız alanlar olarak ilan edildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da anlaşmanın tam metnini yayınladı. Bölge ülkelerinin insiyatifiyle varılan anlaşmaya göre; Suriye'de oluşturulacak bölgeler Amerika savaş uçaklarına kapatılacak. Bölgede hiçbir uçuşa, özellikle Amerika öncülüğündeki uluslararası koalisyon uçaklarına izin verilmeyecek.

Çatışmasızlık bölgelerinin kesin sınırlarını iki hafta içinde kurulacak Ortak Çalışma Grubu belirleyecek. Bu bölgelerde Suriye ordusu ile ateşkese katılan veya katılacak silahlı muhalif gruplar arasında çatışmalar yaşanmayacak. Hava operasyonu yapılmayacak. Ancak El Kaide, Fetih el Şam Cephesi ve IŞİD ile mücadele çatışmasızlık bölgelerinin içinde ve dışında kesintisiz sürecek.

İdaresini garantör ülke birliklerinin sağlayacağı bölgeler ilk etapta 6 ay geçerli olacak. Ancak bu süre garantör ülkelerin oy birliğinde kararıyla uzatılabilecek.

Anlaşmaya göre, garantör ülkeler, 4 Haziran'a kadar çatışmasızlık bölgeleri ile güvenlikli bölgelerin haritalarının hazırlığını tamamlamak ve silahlı muhaliflerle terörist grupları birbirinden ayrıştırmak için gerekli adımları atacak.

Taraflar anlaşmadan memnun. Türkiye'nin "memnuniyetle" karşıladığı anlaşmayı Suriye hükümeti de "başarı açısından nitelikli bir adım" olarak tanımladı.

Ancak Amerika ve İsrail anlaşmadan rahatsız. Amerika Dışişleri Bakanlığı Astana'da imzalanan çatışmasızlık bölgeleri kararının tarafı olmadıklarını açıkladı.

İsrail'in rahatsızlığı ise MOSSAD'a yakın Debka File sitesinden madde madde açıklandı. Şam'daki Doğu Guta ve İsrail sınırındaki Kuneytra bölgesinin çatışmasızlık bölgesi ilan edilmesi eleştirildi. Bu bölgelerde çatışmasızlık ilan edilmesinin İsrail'in hava operasyonlarını engelleyeceği belirtildi.

ulusalkanal.com.tr

# rusya # amerika # ışid # suriye # el kaide # Fetih El Şam