G20 liderleri bir araya geldi: Zirvenin ilk gününde ekonomi ve sağlık konuşuldu

G20 Liderler Zirvesi İtalya'nın başkenti Roma'da başladı. Zirveye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da katıldı. Liderler, zirvenin ilk gününde "Küresel Ekonomi ve Küresel Sağlık" oturumunda bir araya geldi.

G20 liderleri bir araya geldi: Zirvenin ilk gününde ekonomi ve sağlık konuşuldu

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri 2 yıl aradan sonra ilk yüz yüze zirvede buluştu. Zirvenin ev sahipliğini İtalya yapıyor.

Zirvenin açılışı, ev sahibi İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin konuklarını karşılamasıyla yapıldı. Draghi, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu konuklarını tek tek kapıda karşıladı. Daha sonra birlikte aile fotoğrafı çektirildi.

Liderler, daha sonra "Küresel ekonomi ve küresel sağlık" temalı birinci çalışma oturumuna geçti. Zirvenin açılış konuşmasını İtalya Başbakanı Mario Draghi yaptı.

Zirveye video konferansla katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rusya'nın ekonomi politikasını normalleştirdiğini, para politikasını sıkılaştırdığını ve bütçenin fazla vereceğini söyledi.

Putin, bölgesel enerji piyasalarında yaşanan krizlerin enerji sektörünün istikrarlı işleyişinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğine vurgu yaptı. "Salın ile birlikte bölgesel enerji piyasalarında yaşanan kriz olayları, enerji sektörünün istikrarlı ve güvenli işleyişinin modern dünya için ne kadar kritik önemde olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni aşı ve ilaçların güvenliği konusunda karar verme sürecini hızlandırması gerektiğine de dikkat çekti.

Erdoğan, Roma'daki G20 Liderler Zirvesi kapsamında İtalya Başbakanı Mario Draghi ile bir araya geldi.

İlk gün oturumunun ardından, liderler için özel kültürel program hazırlandı. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da konuk liderlere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda akşam yemeği daveti verdi.

G20 liderleri, zirvenin ikinci ve son gününde ise "İklim Değişikliği ve Çevre" ile "Sürdürülebilir Kalkınma" oturumlarına katılacak.

# abd # rusya # erdoğan # Putin # çin # avrupa birliği # Biden # italya # zirve # lider # roma # G20 Liderler Zirvesi # Küresel Ekonomi ve Küresel Sağlık # Xi Jinping # Erdoğan Biden görüşmesi # liderler zirvesi # Draghi